Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Tre Kronorfå mer kraft

Fem ytterforwardspar och fyra centrar. Det är Pär Mårts nya grepp i Channel One Cup.

Annons

– Det är lite spännande att matcha 14 forwards, säger Tre Kronors förbundskapten till VLT.

För en månad sedan fick västeråsaren Pär Mårts en bra start som ny förbundskapten för Tre Kronor.

Sverige besegrade både Tjeckien (4–3) och Ryssland (3–2) i Karjala Cup.

Men sedan tog det stopp mot Finland. 1–0-ledningen förvandlades till en 1–4-förlust, som till slut innebar en tredjeplats i turneringen.

– Vi har ett sätt att spela som kräver mycket skridskoåkning av spelarna. Jag upplever det som att vi tog lite för mycket stryk i de två första matcherna och så dog vi i den sista perioden mot Finland, säger Mårts.

För att Tre Kronor ska orka ge 100 procent i varje match i ryska Channel One Cup leker Pär Mårts med tanken att matcha 14 forwards hela turneringen.

– Ja, jag tänker mig fem ytterforwardspar och fyra centrar. Det gäller att klargöra att några spelare kommer att få spela mer och andra mindre. Alla har ju också olika uppgifter i powerplay och boxplay, men det kommer att bli mindre speltid per person, säger Mårts.

Och fortsätter:

– Det är lite spännande att matcha 14 forwards, men sedan får vi ju se hur det blir med skador också.

Vilka är dina fyra kloka centrar?

– I dagsläget är det Niklas Persson (HC Neftechimik), Fredrik Warg (Skellefteå AIK), Marcus Krüger (Djurgårdens IF) och Mattias Sjögren (Färjestads BK) ... men det finns en del andra namn som också kan ta en centerplats.

I morgon inleder Tre Kronor Channel One Cup på tuffast möjliga sätt. Då väntar nämligen hemmanationen Ryssland i Arena Megasport i Moskva.

Hur hanterar ni utmaningen att möta Ryssland på rysk mark?

– Det är väl inget speciellt att spela i Ryssland. Det är ju samma storlek på rinken där och standarden på allt, inklusive maten, är numera precis lika bra som på andra ställen, säger Mårts.

Innan han tillägger:

– Jag har tänkt att Ryssland ska få agera efter vårt spel. Kom ihåg att vi slog Tjeckien med 17 världsmästare i laget på deras hemmaplan i november.

Pär Mårts pratar om att slå personbästa och om att tänja gränserna i Tre Kronor – och det är samma filosofi som han hade i Juniorkronorna.

– Ja, det är så jag tänker när jag ser på idrott. Det går ju ut på att komma först och det måste vi ta in i lagidrotten. Vi ska inte gömma oss för det finns ingen återvändo.

Var det bra att du fick ett kvitto på att dina tankar fungerar i Juniorkronorna innan du tog över Tre Kronor?

– Nja, mina tankar om hur hockey ska spelas började redan under min tid i HV71. Sedan blev det mer tydliggjort när jag hade juniorlandslaget med tanke på att det fokuserades mer på det medialt.

Till sist, kan du avslöja vilka spelare med Västeråsanknytning som i dagsläget kan vara aktuella för VM i vår?

– Vi har ju två grabbar där borta i NHL som är intressanta – Patrik Berglund (St Louis Blues) och Mikael Backlund (Calgary Flames). De är unga och kanske också sugna på VM-spel. Sedan har vi ju en trio intressanta spelare i elitserien – Pär Arlbrandt (Luleå HF), Niklas Olausson (Luleå HF) och Elias Fälth (Luleå HF).

Nicklas Lidström då?

– Nja, hans Detroit Red Wings kommer nog att gå ganska långt i Stanley Cup-slutspelet, säger Pär Mårts.

Mårts avslöjar VM-aktuella spelare med Västeråsanknytning

Mer läsning

Annons