Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Sandström om nervositeten inför att spela med Gretzky: "Hade kallat honom gubbjävel när vi möttes"

Få svenskar har spelat med så många stora hockeynamn som Tomas Sandström har.
Ett av dem är Wayne Gretzky – och det av en speciell anledning.
– Både jag och Tony (Granato) hade kallat honom ”gubbjävel” när vi möttes. Hur skulle han reagera när vi nu skulle spela tillsammans? , säger han till Hockeysverige.

Annons

Den här bilden är från 1990 där Gretzky spelar fram Sandström till ett mål som sitter bakom Mike Vernon.

Tomas Sandström har spelat med Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Jaromir Jagr, Ron Francis, Steve Yzerman, Sergei Fedorov, Teemu Selänne, Paul Coffey och många fler storheter.

För Hockeysverige berättar han en kort anekdot från Gretzkytiden om varför det var speciellt när han kom till LA Kings för att spela med "The Great One".

– Första matchen med Los Angeles skulle vi spela i Vancouver. Innan vi kommit dit visste både jag och Tony att vi båda skulle spela i samma kedja som Wayne Gretzky – samma Gretzky som både jag och Tony (Granato, som trejdades till LA samtidigt) kallat ”gubbjävel” när vi möttes. Hur skulle han reagera när vi nu skulle spela tillsammans? Det började verkligen illa i och med vi båda blev försenade och kom in på isen när övriga laget värmt upp ett tag. Då kommer Gretzky fram till oss båda och säger ”Grabbar, jag vet att det kan vara nervöst att spela med mig. Spela bara ert spel så anpassar jag mig i stället efter er”. Och det gjorde han, säger han.

Tomas Sandström växte upp i Fagersta och spelade med a-laget redan som 15-åring innan han gick till Brynäs tre år senare. Från samma generation hockeyspelare i Fagersta kom bland andra Ulf Samuelsson, Magnus Sundquist, Mauri Liikamaa och Mats Lööv.

NHL-karriären gick via New York Rangers, Los Angeles Kings, Pittsburgh Penguins, Detroit Red Wings och Mighy Ducks of Anaheim, innan han avslutade med några år i Malmö.

Tomas Sandström jobbar i dag för Räddningstjänsten i Skanör, där han slagit sig till ro. För 30 år sedan avgjorde han hockey-VM för Sverige.

Ingen har gjort fler poäng på en NHL-säsong än Wayne Gretzky (215). I dag är han rest staty i Los Angeles och hans legendariska tröja 99 har pensionerats i NHL.

Mer läsning

Annons