Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Jidhe om VIK: "Verkar vara en grym stämning"

Han följer hockeyallsvenskan från nära håll – och har stenkoll på lagen. Viasatprofilen Niklas Jihde öser hyllningar över VIK.
"Spelarna är ödmjuka och lätta att jobba med", säger han.

Annons

Intresset för hockeyallsvenskan har exploderat de senaste åren. En stor del i det har Viasat Sport som sänder massvis med matcher vecka in och vecka ut.Programledaren Niklas Jihde har en nyckelroll i tv-produktionen och förmodligen den som har bäst koll av alla på allsvenskan.

VLT fick en exklusiv intervju med Jihde inför VIK:s match mot Djurgården i måndags – och han var inte sen med att hylla Gulsvart:

– Det är bara att kolla på tabellen. Vad har ni för betygssystem i VLT? Det är fenomenalt hittills. VIK har två väldigt bra ledare i Jocke (Fagervall) och Hellenberg. De är synkade och tänker likadant. Sedan har man fått in bra spelare som levererar.

Viasatprofilen lyfter även fram en annan sida som han gillar hos VIK – ödmjukheten.

– VIK är ett bra lag för oss att jobba med. Det är ett väldigt ödmjukt lag. Vi har direkt kommit bra överens med spelarna. Det verkar vara en grym stämning och varje gång man kommer in i omklädningsrummet kastas det en hel del sköna ord.

Någon favoritspelare i VIK?

– Gillar Mitell (Thomas) väldigt mycket. Han har en skön spelstil och spelar mycket på känsla. Han verkar tycka att det är oerhört kul med ishockey. Sedan är ju Marcus Jonsson kontrasten till det. Han har tagit sin roll och går in och kör varje dag. Han offrar precis allt för sina lagkamrater.

Går VIK till kvalserien?

– Det finns helt klart lite SHL-lukt här i Västerås. Jag är övertygad om att VIK spelar i kvalserien i vår.

SHL levererade ett kontroversiellt förslag förra veckan om att slopa kvalserien till SHL och att bara ett allsvenskt lag ska ha chans att gå upp. Niklas Jihde är oerhört kritisk till förslaget.

– Jag trodde att det var ett aprilskämt. Svensk idrott handlar om att vinna eller förlora. Vi är inte USA och Kanada som har NHL och kan stänga en liga. Jag förstår att SHL vill ha upp fler lag men man måste ge flera allsvenska lag möjlighet att ta sig upp. Annars dör ligan.

– Det är bara att kolla hur många spelare i SHL som har spelat i allsvenskan. Det är hur många som helst. Så många får ju en bra utbildning i allsvenskan som förmodligen är världens bästa andraliga. Det är inte ofta vi har en match som inte gäller något. Hockeyallsvenskan har kanske blivit för bra och SHL-pamparna kanske är rädda för det.

I februari byter Jihde ut den allsvenska kostymen mot OS-kostymen. Tillsammans med Ola Wenström och Carolina Klüft ska han leda Viasats OS-sändningar.

Hur är OS-formen?

– Det blir kul. Vi kommer att sända i princip dygnet runt. Så det blir mycket att göra.

Mer läsning

Annons