Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har inte råd med sånt"

VIK Hockey förlorade med 5-3 mot Mora i FM Mattsson Arena. Största anledningen: dåligt försvarsspel.

Annons
VIK föll på försvarsspelet.

VIK-tränaren var sansad efter matchen och konstaterade krasst.

- Första perioden är helt okej trots det tråkiga målet som på något sätt kommer i inledningen. Andra perioden börjar ganska bra – men sen händer någonting där Mora blir bättre och vi börjar tumma på saker som vi inte har råd att göra. Där stärks Mora – vilket kändes onödigt.

Han fortsätter:

- Sett över 60 minuter är matchen jämn. Vi har delar i sista perioden där vi skapar en hel del chanser och har bra press. Det var e jämn match som kunde slutat hur som helst.

Där har Waltin en poäng. Mora och VIK hade delar i matchen där vardera lag var spelförande och skapade lägen.

Gulsvarts offensiv var klart godkänt. Det var däremot inte defensiven.

Min uppfattning är att ni spelar bra offensivt, men förlorar för att ni gör misstag bakåt?- Jag håller med. Det var en del situationer som inträffade som jag inte riktigt känner igen. Vi tummade på en del detaljer. Vår styrka normalt är att kunna hålla ut och trycka ifrån i defensiv zon. Nu tog vi en extrasväng här, spekulerade lite där som gör att motståndarna skapar chanser. Vi måste lära oss att vi inte har råd med sånt, inte i några sekvenser, säger Waltin.

Daniel Sperrle bjöd Mora på 1-0 – även om VIK-målvakten hade maximal otur.

- Det var ett rent misstag av mig, säger Sperrle efteråt.

VIK kvitterade till 1-1 genom Tobias Forsberg.

Då kom nästa bjudning. VIK lämnade Viktor Amnér sopren framför Sperrle – och Morabacken satte dit 2-1.

Det är ett av de tydligaste exemplen på en av de försvarsmissar ni gör i dag?

- Det är egentligen två fria vid det målet. Det har oftast varit vår styrka att lagen sällan fått skapa sådana frilägen just i slottet. Där ska vi alltid ha folk oavsett vad som händer. Men vi blev lite för bekväma. Men jag trycker trots allt att vi blir bättre på det, säger Waltin.

En av de stora förklaringarna till försvarsmisstagen är såklart skadeläget.

Gulsvart har fyra ordinarie backar borta. Och även om Waltin tog ersättarna Dennis Bozic, Kim Lennhammer och Jim Gustafsson i försvar efteråt så syntes det att de inte är fullt insatta i VIK:s spel.

- Det är en regel jag har som tränare – jag kommenterar eller ursäktar aldrig något utifrån skador. Det spelar ingen roll om vi hade haft tre backar, matchen ska spelas ändå. Kim och Dennis kommer tillföra mycket. Men det är en annan spelidé och det tar tid – det hör till.

Mats Waltin i VIK-båset under matchen mot Mora.

Mer läsning

Annons