Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Walters frälste VIK

VIK Hockeys formsvacka är bruten. Gulsvart spöade Mora med 3-2 efter två mål av kanadensaren Jason Walters.
- Walters har suttit mycket press på sig själv och varit frustrerad, så jag gläds åt honom, säger VIK-tränaren Mats Waltin.

Annons
Jubel. VIK-glädje efter ett av målen.

VIK har inte slagit Mora hemma på sju år.

Och efter första perioden såg det inte ut att bli någon seger i dag heller.

Mora var betydligt bättre än VIK första 20 minuterna. Dalalaget tryckte på i offensiv zon och skapade tryck mot Daniel Sperrle ett antal gånger.

VIK hade fortfarande fruktansvärt svårt att skapa heta målchanser. Spelet såg ut att gå i lås så fort Gulsvart tog sig in i offensiv zon.

- Första perioden är en bra bortaperiod. Vi håller ihop hyfsat och tar ledningen. De har kanske mer puck än oss men inte så många heta chanser, säger Moratränaren Harald Lückner.

Moras ledningsmål kom efter 10.46. Jonas Leetma slarvade på blålinjen vilket ledde fram till en Morakontring. Pucken hamnade hos Daniel Viksten - som nästan alltid är bra mot VIK - som klippte in ettan snyggt i Sperrles plockhandskryss.

Marcus Jonsson var närmast att kvittera för Gulsvart. I slutet av första perioden var han nästintill ren framför Lars Johansson i MIK-kassen - men måste ha snubblat eftersom domaren inte blåste utvisning när han såg ut att bli hakad i avslutsfasen.

- Första perioden är jämn. 6-4 i skott speglar perioden och vi är rätt missnöjda med vårt spel där. Det händer inte mycket, säger Mats Waltin.

Men i andra perioden hittade VIK tillbaka till ett bra spel.

Gulsvart tog över matchen helt - och började skapa chanser.

Redan efter 3.03 av perioden kom kvitteringen. Jason Walters hängde upp en retur i nättaket i spel fem mot fyra.

VIK:s powerplay har varit uselt hittills i år.

I dag var det bra.

- Temat i andra var att forwards skulle röra sig mer och göra sig spelbara. Och det blir betydligt bättre. Mer skridskoåkning och ytor. Sen har Mora åtta utvisningsminuter vilket ger oss vind under seglen. Och faktiskt så gör vi mål i powerplay – det gläds vi åt väldigt mycket, säger Waltin.

Efter 13.15 sköt backen Jonas Leetma 2-0 till VIK efter bra täckning framför mål. Lasse Johansson kan inte ha sett mycket av den pucken.

Noterbart är att VIK:s kedja med Jason Walters och juniorduon Gustav Björklund och William Karlsson har imponerat så här långt. J18-landslagsmannen Gustav Björklund har mycket speed på skridskorna och går in hårt i närkamperna. Karlsson visar prov på bra speluppfattning och passningsförmåga.

- Västerås var klart bättre än oss. De vann varenda andrapuck och kamp. Då tar vi utvisningar och står och tittar på dom. De kunde gjort mer än två mål, säger Lückner.

Inför matchen hade Mats Waltin pratat mycket om vikten att gröta in framför mål. Och inte bara göra snygga mål utan mer eller mindre fula.

Det gjorde VIK mot Mora. Avgörande 3-1-målet kom efter 6.29 i tredje perioden.

Peter Öberg sköt ett skott som Lasse Johansson släppte retur. Då stod Jason Walters parkerad framför mål och tryckte in trean. Ett "grismål" - som fixade tre poäng åt VIK.

- Det har varit huvudtemat som vi manglat dag ut och dag in att vi måste få in instinktskänslan i vårt spel. Vi kommer stå slätt om vi inte får in det som en god vana att göra den här typen av mål. Som många känner till har utdelningen varit knackig, så det var skönt att nå resultat i dag. Jag är jättenöjd med det, säger Mats Waltin.

Mora reducerade i spel sex mot fyra genom Mikael Zettergren - men närmare kom inte Mora som därmed misslyckades att gå om VIK i tabellen.

- Vi satte bra press i tredje perioden. Men tyvärr tar vi inte vara på vårt powerplay och de gör sitt tredje när vi inte får bort pucken. Sett över 60 minuter vinner Västerås rättvist, säger Lückner.

Waltin:

- Jag är nöjd med tredje perioden. Vi har bra koll på Mora och hur de spelar. Det känns tryggt i vår egen zon trots att de gör ett mål. (Daniel) Sperrle tar de puckarna han måste ta och vi kommer undan med tre poäng.

Mer läsning

Annons