Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Waltin ser möjligheter - inte en dålig bortatrend

Full pott på hemmaplan – noll poäng på bortais. Är det ett mönster för VIK Hockey?
 – Oacceptabelt om det skulle vara så. Vi har högre ambitioner än så med vårt spel, säger tränaren Mats Waltin.

Annons

Kolla in faktarutan nedan. Efter fyra allsvenska omgångar har VIK ett bra hemmafacit och ett dåligt bortafacit.

Waltin vägrar dock att se det som en trend.

– Ja, jag menar att det är en slump. Det går inte att se ett mönster efter bara fyra matcher. Vi har ju faktiskt varit med så pass att vi krigat om segern i båda bortamatcherna, men sedan har det fallerat av vissa anledningar. Ur det perspektivet går det inte att se ett hemma/borta-mönster.

Det vore även märkligt om de gulsvarta försökte att agera annorlunda utanför ABB Arena eftersom tanken är att laget ska spela likadant oavsett om matchen spelas på hemma- eller bortais.

– Exakt. Målet är alltid att sätta prägeln på spelet. Det går naturligtvis inte jämt, så vi har alltid en beredskap. Spelet utan puck är en av våra nycklar.

Mats Waltin ser fram mot kvällens fight, trots att han är medveten om att Gulsvart inte vunnit i Leksand sedan 1995.

– Jag hörde att det var ett tag sedan vi vann där. Inspirerande. Vi ser möjligheterna och det ska bli jätteroligt att åka upp till deras kula och mäta krafterna.

Hur hanterar du den dystra Leksand–VIK-historiken?

– Vi försöker alltid att jobba med att det är nya förutsättningar. Många av de spelare som vi har i dag har ju inte det där skräpet i bagaget. Nä, vi har möjligheten att avgöra med vårt eget agerande.

Ni vill sätta tryck – och det vill Leksand också. Hur kommer matchen att gestalta sig?

– Det blir nog ett frejdigt spel mellan två lag som bjuder upp. De som inte tummar på spelet utan puck drar nog det längsta strået.

Det brukar vara grymt tryck på läktarna i Leksand, är alla spelarna beredda på det?

– Spelarna har bra koll på läget och de vet vad som väntar. Vi fokuserar mer på våra egna förberedelser, på att alla ska se till att de tar för sig på isen direkt. Vi har en ödmjuk hållning, men vi ska fan i mig se till att vi är redo.

Hur är läget i VIK-truppen inför Leksandsmatchen?

– Förutsättningarna är precis som inför den senaste matchen (4–2 mot Malmö). Vi tränare vill inte röra runt i något, säger Mats Waltin.

Mer läsning

Annons