Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitt åttonde OS

Den moderate riksdagsledamoten Staffan Anger är sportfantast - och galen i OS. För vlt.se berättar han direkt från Vancouver om spelen.

Annons
Riksdagsledamoten Staffan Anger gör sitt åttonde OS som åskådare på plats.

Så var det då start för mitt åttonde OS, nu i Vancouver i Kanada. Vi har plenifri vecka i riksdagen och jag startade min resa från Arlanda, via Franfurt och Calgary till Vancouver. Landade i en otroligt vacker stad, omringad av snötäckta berg. Från Vancouver tog jag sedan bussen mot Whistler där jag bor. Här ska avnjutas längdskidåkning, skidskytte och utförsåkning!

Bussresan från Vancouver erbjöd ett gudomligt vackert landskap, vägen följer en vik från Stilla Havet långt upp mot Whistler. Tyvärr hörde vår busschaufför inte till de människor som förstår att hantera sina kunder. Trots att jag hade transfer till hotellet fick jag ta mig fram till fots de sista kilometrarna med mitt bagage. En känga till den obefintliga servicen.

Senare samma kväll dök min dotter upp. Eftersom hon arbetar och bor i London, är det väldigt roligt för mig att få spendera den här veckan med henne!

Vår första tävling blev skidskyttet med ett flertal svenskar med. Tyvärr blev loppet en besvikelse. Ferry startade förvisso bra med noll miss i de tre första skjutningarna och hade medaljkontakt. Men i fjärde sköt han två bom och därmed var den dagens medaljchanser ruinerade. Björn Ferry har ju dock redan ett OS-guld med sig hem i kappsäcken, så vi får glädjas åt det! För Helena och Olofsson var det dock kört redan efter de två inledande, liggande skjutningarna, samtidigt som skidåkningen även den gick dåligt. Jag minns Anna-Karin Olofssons guldmedalj i Turin för fyra år sedan, där jag och min son var och hejade – vilken skillnad från denna prestation. Väl kämpat, men den här gången var det helt enkelt inte samma glöd.

Hur som helst, vädret är kanon och idag har jag och mina medresenärer fått en betydligt bättre busschaufför att hjälpa oss mellan våra hotell och själva sportanläggningarna. Det är väldigt trevligt i Whistler, en vacker liten stad med en uppsjö av små affärer. För mig som hoppas på ett svenskt OS kan jag inte låta bli att känna att det är lite Åre-känsla över anläggningarna!

Guldkanten på kvällen sattes vid prisutdelningen av ett OS-guld till Hellner och en bronsmedalj till Olsson på Metal Plaza. Hellner är en kämpe och tar ut sig fullständigt i sina lopp. Han påminner mig om hur Dählie brukade se ut på sin tid och det är bara att tacka för en oerhörd prestation och gratulera till en välförtjänt vinst. Det är en obetalbar känsla det är att få sjunga Sveriges nationalsång och se vår svenska fana i topp!

Vi har även sett Sverige möta Finland i ishockeyn från en storbilds-TV i Whistler. Som alla ni andra därhemma fångades vi av en bra match och gladdes åt en rättvis svensk seger.

Mer läsning

Annons