Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitt i prick på Apalby

Förra helgen var det full fart vid fotbollsplanerna på Apalbyområdet. Skidskytteförbundet från Östersund var på plats och lät intresserade ungdomar prova på.
– Det var lite svårt, säger Gustav Engström, 9.

Annons
Siktet inställt. Gustav Engström provar på skidskytte vid Apalbyplanerna. ”Jag tror nog att jag vill fortsätta”, säger han.

Ett 20-tal barn och ungdomar mellan 8–16 år från skidklubbarna IFK Västerås och Sätra IF fanns på plats när Skidskytteförbundet från Östersund ställde upp med utrustning för intresserade.

Karin Spets från IFK Västerås tyckte att skidskytte skulle vara en rolig grej för ungdomarna att testa.

– Det kan vara kul att prova på något i kombination med skidåkningen, annars är det ju bara själva åkningen som är i fokus, säger Spets.

På plats var Erika Alvevind som jobbar med svenska landslaget och är föreningsutvecklare på Skidskytteförbundet, och hon berättar att förra året tog förbundet fram ett nytt, mindre komplicerat gevär och det är anledningen till att detta arrangemang är möjligt.

– Luftgeväret som det skjuts med idag är lättare och enklare att hantera och man behöver ingen licens på det som man gör med de riktiga gevären. Därför kan vi ta med skjutbanan och åka runt i Sverige till klubbar som vill testa på. Vi har också reducerat avståndet från 50 meter till 10 meter, just för att det ska vara lättare att prova på, säger Alvevind.

En av deltagarna var Gustav Engström, 9, han har bara varit med i skidklubben i några månader.

Vad tycker du om skidskytte?– Jag tyckte det var svårt, jag bommade tre och prickade två men jag tror nog att jag vill fortsätta, säger han.

Har du någon förebild?– Nej ingen speciell, men jag ska kolla på skidskytte–VM. Jag började åka skidor för att jag tyckte det verkade kul och åkte lite hemma.

Precis som många andra skidåkare på plats hade Gustav varit uppe i Norberg tidigare på dagen och tävlat.

– Jag kom sexa i medaljjakt och femma i vanlig.

Hur ser du på framtiden?– Jag vill satsa men jag måste träna mer och bli snabbare, få bättre kondition och lära mig att hålla geväret stilla.

Mer läsning

Annons