Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstämning efter dödsolyckan

En chockstämning vilar över motor-Sverige efter söndagens motocrossolycka i Västerås.

Annons
Malmabanan i Västerås.

- En oerhörd frustation kring vår verksamhet, berättar Per Westling, generalsekreterare hos SVEMO, Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet.

Han finner inget samband mellan den senaste tidens tre crossolyckor även om det är unga förare som förolyckats.

-De låga åldrarna speglar sporten just nu. Det handlar om unga förare över lag. Några 30-åringar finns knappast som deltar i tävlingsverksamheten på elitnivå.

Per Westling, hans närmaste medarbetare och större delen av cross-Sverige, funderar på vad man ska göra för att förhindra upprepningar.

Per Westling skulle kunna tänka sig att stänga av all verksamhet under tre veckor för att undersöka bakgrunden till olyckorna.

-Vi satt senast i fredags på kansliet och diskuterade säkerhetsfrågor under en lång genomgång med alla dessa säkerhetsmedvetna medlemmar i Västerås MK inför SM-tävlingarna i helgen. Så händer detta på en av våra finaste banor, Malmabanan. Djupt tragiskt.

Om den närmaste tävlingsverksamheten finns inget att säga i nuläget. Besked kommer närmaste dagarna. På lördag är det sista elitserieomgången i Edsbyn. Två tävlingar återstår i SM.

På tisdag kommer SVEMOS utredare av svåra olyckor, Hugo Melander, till Malmabanan. Där ska han träffa medlemmar i VMK-styrelsen och skapa sig en bild av olyckan som skedde i första kurvan direkt efter startrakan. Melander fanns också i Västerås och ledde utredning av isracingolyckan tidigare i år.

Fler dödsolyckor inom motocrossen

✔ I början av augusti i år avled en 20-årig man sedan han landat fel efter ett hopp vid en motocrosstävling i Vinäs utanför Mora.

✔ I juni i år avled en 14-årig pojke efter en otäck krasch under Hälsingeracet i Ljusdal.

✔ Under träning i augusti förra året omkom en 9-årig pojke på Svampa­banan utanför Tomelilla i Skåne.

✔ Två 18-åriga män omkom i en frontalkrock mellan två crossmotorcyklar i småländska Västervik i juni förra året.

Niklas Forsman

Mer läsning

Annons