Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han gör sin 16:e kåsa

Att åka Novemberkåsan är det tuffaste och svåraste som ¿väntar en tävlings-åkande mc-förare. Något värre och svårare finns inte är en kommentar från alla som provat.

Annons

Många brukar ge sig efter ett försök. Ibland inte ens det.

För Stefan Eriksson, plus 40-åkare från Västerås MK, finns inga Kåsahinder.

I månadsskiftet november-december åker Stefan Eriksson sin 16:e Novemberkåsa.

Förra året tvingades han bryta efter en fotskada. Som han startade med. Det höll bara halva svängen. Därefter gav han, inte godvilligt, upp.

I år är första målsättningen att absolut ta sig runt. 31,4 mil väntar de tävlande i bitvis svår och tung enduroterräng. Därav 22 mil i kolmörk skog.

– Natten är det värsta, säger Stefan Eriksson. Han har erfarenhet.

Eskilstuna är årets Kåsaort. Speedwayarenan Gröndal tävlingscentrum.

Stefan Eriksson är hedersmedlem i den klassiska Kåsaklubben. En sammanslutning av de förare som genomfört tio godkända tävlingar. Totalt endast 30 förare från starten 1915 fram till nu. Tre västmanlänningar. Stefan Eriksson, VMK, Ulf Orrvik, Arboga och Mikael Andersson, Sala.

Stefan Eriksson bästa placering genom åren är en ¿elfteplats. Så högt siktar han inte men tar han sig runt kan allt hända i prislistan.

– Äntligen har jag kunnat träna rejält. Senaste två månaderna har pådragit varit ordenligt och jag har tappat tio kilo.

Han har även bytt cykel. Till Yamaha.

Första Kåsan kördes 1915 och vanns av Gunnar Enderlein på en Royal Enfield. Den store västeråsaren i Kåsahistoren är Edvin Sagström som fram till 1936 vann sex gånger, ett par delad vinst. Lennart Carlström, västeråsaren, som tävlade för Vargarna i Norrköping, vann 1951 och 1953. Senaste Kåsan i Västerås kördes 1965. Då vann Olle Pettersson, Strängnäs.

Mer läsning

Annons