Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära spåren vid damstafetten

Annons
Riksdagsledamoten Staffan Anger gör sitt åttonde OS som åskådare på plats.

Idag tisdag har jag varit tillbaka i skidskyttearenan för att se damstafetten. Inte för att vi direkt hade några svenska medaljchanser utan för att jag ville komma ut och stå nära spåret i skogen utanför stadion för att se allting i detalj. Och visst gjorde jag det!

Chefstränaren för svenska skidskyttelandslaget Pichler stod några meter ifrån mig med sina tider och jag kunde höra alla uppmaningar till de svenska flickorna. Samtidgt kunde jag konstatera att skidåkningen idag är oerhört snabb. Pichler har de senaste fem åren byggt upp ett landslag i världsklass, även om det bara blev ett OS-guld i år och en femteplats i dagens stafett. Mer kommer dock i framtiden, var så säkra!

För att odla talanger krävs en coach och chef, Pichler har verkligen vuxit in i denna roll. Alla organisationer med talangfulla människor behöver detta för att lyckas - precis som det talangfulla företaget kan bli oerhört lyckosamt med rätt ledarskap.

Utan management är det ofta omöjligt att få fram verkliga toppresultat ur någon organisation.

Nästa besök idag var på fyramanbobben för kvinnor i tvåmannalag. Vi har tyvärr ej någon bobåkning i Sverige och därför inga medborgare att sända till OS. Efter några mindre rockader, lyckades jag placera mig där åkarna kommer i mål - bara en meter från dem. Detta för att få se hur de klarade pressen. Det gjorde de fantastiskt bra. Dessa kvinnor måste verkligen vara mycket psykiskt starka för att klara sin uppgift och köra så fort som 145 km/h med boben!

Personligen tycker jag att det är synd att vi inte har denna sport i Sverige - det är verkligen en häftig, snabb och dynamisk gren som varit på OS-programmet så länge jag kan minnas!

Vid målet gjorde jag reklam för VSK bandy med min luva, det var TV-sändningar live till USA och Kanada där och mig kunde de inte missa! Kanske känner man inte till varken bandy eller VSK i Nordamerika, men lite reklam kan aldrig skada!

För övrigt anser jag att Sverige ska ansöka om att få hålla vinter-OS 2022. Tänk att köra denna underbara tävling med bas i Östersunds och Åre och med hockeyn i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det vore väl någonting!

Jag har fått några frågor om hur det praktiska arrangemanget ser ut kring OS. I Whistler har vi inga stora avstånd att tala om, det tar mellan fem och 30 minuter att ta sig till de olika backarna och banorna. Man löser en biljett till den tävling man vill se och sedan är det bara att bege sig dit med bussar och liftar.

Min dotter valde att spendera eftermiddagen själv åkande i en av de skidbackar som finns tillgängliga för oss turister, jag såg istället skicrossen. Synd att varken Holmlund eller Iljans nådde ända till medalj, men de har förhoppningsvis många tävlingar kvar i sina karriärer!

Tidsskillnaden är 9 timmar och jag och min dotter knyter oss nu inför morgondagens äventyr. För er därhemma startar väl dagen nu, jag ber att få önska er en bra dag i den svenska kylan!

Staffan Anger, riksdagsledamot och sportfantast

Mer läsning

Annons