Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närmare proffsdrömmen

Träningsläger med svenska U15-lands­laget. Västerås Baskets Amanda Koskelainen och Sofia Hägg finns med i truppen.
– Vi har jobbat hårt, säger VB-duon.

Annons
Blågula VB-spelare. Amanda Koskelainen och Sofia Hägg, 15, åker på läger med U15-landslaget i basket.

Förbundskaptenen för svenska U15-landslaget i basket, Johanna Ericsson, har tagit ut truppen till träningslägret i Luleå.

Amanda Koskelainen och Sofia Hägg från Västerås Basket finns med i 20 mannatruppen som sedan ska bantas till 15 inför höstens landskamper. Båda tjejerna är positiva och hoppas kunna ta en plats.

Amanda Koskelainen och Sofia Hägg har båda haft en viktig roll i VB:s F96-lag, trots att båda är födda 1997.

Att spela med ett år äldre tjejer har betalat tillbaka, de har blivit starkare och är inte längre rädda att gå in tufft. Utvecklingen har varit enorm och för VB-duon kändes det inte som en skräll att en landslagsplats skulle bli aktuell.

– Vi har jobbat hårt så man hade det lite känn att vi skulle bli uttagna, förhoppningsvis kan vi även ta oss till 15-mannatruppen säger Amanda Koskelainen

De tar basketen mycket seriöst och spenderar den mesta tiden i skolan och i hallen.

Eftersom den svenska dambasketligan inte håller proffsklass så drömmer tjejerna om att ta sig utomlands och kunna leva på basketen.

Men drömmar och mål skiljer sig en del. Drömmen är att bli proffs, målet är att bli så bra som möjligt – och ha kul på vägen.

– Deras utveckling har varit positiv och klubben jobbar väldigt mycket med att få fram ungdomar. Nästa säsong kommer vi att spela division 1 och det är en bra nivå för Sofia och Amanda att spela på så framtiden ser minst sagt ljus ut, säger VB-tränaren Hasse Hägg.

Både Amanda och Sofia är enade om att deras bästa upplevelse hittills är SM-silvret från i fjol, även om det är med bitterljuv röst som de berättar om finalförlusten.

– Viktigast är psyket, det gäller att vara inställd på att träna så mycket som möjligt och att våga satsa, säger Koskelainen och Hägg.

Mer läsning

Annons