Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polon dyker upp igen

Poolkampen är en ny satsning inom svensk vattenpolo. I söndags kom turneringen till Västerås.
– Vi vill satsa på verksamhet för de yngre, säger tränaren Peter Ahlinder.

Annons
Poolspel. Kornelia Åhman, SK Neptun och Arne Mikaelsson, Hellas SK deltog i Poolkampen på Lögarängsbadet i Västerås.

Vattenpolon har länge haft det kämpigt i Sverige. Nu för tiden är det mest äldre som utövar sporten, men Svenska Simförbundet vill ändra på det.

– Vi få sporten att växa genom att dra i gång barnverksamhet från åtta år och uppåt, säger Roger Sjösten som är ansvarig för den nya ungdomssatsningen Poolkampen.

Han berättar att ungdomsverksamheten mötts av svårigheter när det gäller att anpassa träningstider i svenska simhallar. Sporten har tagit upp mycket plats i bassängen och andra simidrotter har prioriterats. Men nu har man hittat en lösning på problemet.

– Poolkampen har tagit fram en barnanpassad spelplan som gör det möjligt att ha flera aktiviteter i bassängen samtidigt, säger Sjösten.

Turneringen spelas över hela Sverige och har enkla regler. Speltiden är sju minuter och man har tre utespelare och en målvakt i varje lag. Varje lag går sex matcher vardera men får även delta i utmaningar där man tävlar mot sig själva.

– De får bland annat öva på passningsspel och straffar, säger Sjösten.

Målet är att Poolkampen ska hållas en gång i månaden. Då får deltagarna möjlighet att jämföra sina tidigare resultat och följa en utvecklingskurva.

Dimitris Voglis, 13 år, har spelat vattenpolo i en månad och ser många fördelar med sporten.

– Jag gillar bollsporter och det blir extra roligt eftersom man spelar i vatten. Det är en bra blandning som passar mig.

Tränaren Peter Ahlinder håller med.

– Vattenpolo ger en väldigt allsidig träning. Man aktiverar hela kroppen.

Mer läsning

Annons