Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas på framgång

I helgen smäller det. Då är det dags för Stockholm International Horse Show i Globen. Möt Strömsholms representant – Jens Fredricson.

Annons

För någon vecka sedan berättade VLT att Strömsholmsryttaren Jens Fredricson, rankad fyra i Sverige, var en av dem som blivit klara för de internationella hopptävlingarna i Stockholm. En tävling där han varit med förut, bland annat 2008 när han kom tvåa i en av de stora klasserna tillsammans med Lunatic.

– Även efter att ha sett vilka utländska motståndare det blir tycker jag att jag har goda förutsättningar att göra bra ifrån mig. Det är klart att det är ett bra startfält, men jag är inte avskräckt, säger Jens Fredricson när VLT träffar honom på Strömsholm.

Rent sportsligt går tävlingarna i Globen inte att jämföra med Göteborg Horse Show, där 50 ryttare deltar i en världscuphoppning, men Fredricson ser mycket fram emot tävlingarna.

– Det är mest som en show där hoppningen, som bara har 18 deltagare, är ett inslag. Men det är ganska fina prispengar och i ett par av klasserna är det en bil i förstapris. Jag skulle verkligen behöva en ny bil, jag har bara vunnit hästtransporter förut, säger Jens Fredricson och skrattar.

Stockholm Horse Show brukar ha ett publiksnitt på cirka 70000 personer, fördelat på tre dagar. En annorlunda inramning för såväl ryttare som hästar.

– En del hästar blir nervösa och spända av det medan andra lyfter sig i sådana situationer och blir bättre. De känner att ryttaren verkligen vill att de ska göra bra ifrån sig och att det är något extra på gång. Så reagerar en bra häst. Lunatic är sådan, men med andrahästen Cavat vet jag inte. Det blir hans första större internationella tävling.

Jens Fredricson har tidigare sagt att han är i storform, vilket han även bevisat genom att vid ett par tillfällen fullständigt ha krossat konkurrensen vid nationella Grand Prix-tävlingar. Nu berättar han att även hans två Globenhästar är i bra form.

– Det känns så. Jag har vilat dem båda två sedan GP:n här på Strömsholm. Jag har mest ridit ut dem i skogen och på ängarna här runt omkring för att se till att de ska vara i både fysisk och psykiskt fin form.

Förra helgen var Fredricson nere i Flyinge och tävlade med hästarna, men såg det mest som träning.

Efter succén 2008 vet han dessutom att banorna i Globen passar åtminstone Lunatic.

– Alla hästar har sina egna favoritbanor. Det märker man ganska fort. Lunatic går bäst inomhus eftersom han är så liten och går mycket på fart. Han gillar Globen.

Efter Globen är Fredricsons sikte inställt på Super League, högstaligan i internationell hästhoppning.

– Att vi gick upp dit ökar chanserna markant att få vara med och rida internationellt på en hög nivå. Tittar man på World Cup så finns det bara ett visst antal platser, men nu tror jag att det kommer att krävas betydligt fler bra hästar som är stabila över 1,60 än vad som kanske finns i Sverige i dag. Lunatic kanske kan vara med ett par gånger men 1,60 är egentligen lite över hans kapacitet. Jag behöver få in lite fler hästägare och fler hästar på riktig toppnivå, säger Jens Fredricson.

Mer läsning

Annons