Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsmannen sågar beslut om OS

Beskedet kom på onsdagen. Sverige söker inte OS 2022. Då ilsknar Staffan Anger (m) till.

Annons

Sverige kommer inte att söka OS 2022.

Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth var länge positiv till förslaget, men på onsdagen kom beskedet – det blir ingen ansökan.

- Jag ser inte de möjligheterna. Det blir svårt för ett land av Sveriges storlek, säger hon till Tidningarnas telegrambyrå.

Under de sju år som gått sedan London tilldelades OS har spelen kostat brittiska skattebetalare 9,3 miljarder pund (motsvarande 100 miljarder kronor). Det är fyra gånger mer än vad brittiska regeringen först satte notan till.

Adelsohn Liljeroth pekar på att både vinter- och sommar-OS har fått kolossalformat.

Hon medger dock att Sverige skulle ha råd att stå värd för ett OS.

-Men de pengarna kommer ju att tas från något annat, så är det ju, och frågan är då vilka områden som får släppa till och om människor i gemen tycker att det är värt det. Jag är tveksam till det.

Östersund/Åre har sökt vinterspelen tre gånger tidigare och fått nobben, och nu blir det alltså ingen ansökan till 2022.

Västmanlands moderate riksdagsman Staffan Anger har under några års tid varit drivande i frågan om svenskt OS tillsammans med Centerpartiets ekonomiske talesman Per Åslin.

Han är kritisk till Adelsohn Liljeroths uttalanden.

-Vi har kämpat för det och hon har varit med på det hela tiden men nu plötsligt vek hon ner sig. Ett jättekonstigt beslut tycker jag, säger Staffan Anger.

Anger tänker dock inte ge sig utan siktar vidare på en ny ansökan till 2026.

-Vi ska ha ett svenskt vinter-OS, så är det bara. Det finns en bred majoritet i riksdagen så vi kommer tillbaka.

Han menar att det inte als behöver bli särskilt dyrt, bara man använder anläggningarna rätt.

-Östersund och Åre har alla möjligheter att fungera jättebra, och vad gäller hockeyn så kan den spridas ut i Stockholm, Göteborg och Malmö. Sverige är ett vintersportland och vi skulle klara ett OS utan problem, säger Staffan Anger.

Emelie Nilsson och TT

Mer läsning

Annons