Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så övervann hon sin extrema scenskräck

Hon har lidit av extrem scenskräck i över tio år. Nu har fotbollsspelaren Emma Westholm övervunnit sin rädsla – och tävlat i bodyfitness.
– När jag gick upp på scenen, så rädd har jag aldrig varit, säger hon.

Annons

Hon är främst känd i stan som fotbollsspelaren Emma Westholm. 30-åringen har lirat på hög nivå i GIF och BK30 men i höstas satte en knäskada stopp för karriären.

Fotbollsplanen har bytts ut mot bodyfitnesscenen. Något som Westholm aldrig trodde skulle bli verklighet.

– Jag har haft en extrem scenskräck så länge jag kan minnas. Jag har svårt att prata inför mycket folk och så vidare. Den här rädslan började i USA när jag gick på college. Vi skulle hålla en presentation på engelska men jag fick inte fram ett enda ord.

– Jag kallsvettades och var helt snustorr i munnen. Det var väldigt obehagligt. Jag har inte ens berättat för min familj att jag har lidit av så pass mycket scenskräck.

Nu, drygt tio år senare, har Emma Westholm lyft ett kaxigt långfinger åt scenskräcken och tävlat i Battle of Scandinavia i Alingsås.

– In i det längsta var jag osäker på om jag skulle klara det. Jag tänkte att det här går bara inte. Jag funderade många gånger på att strunta i det men någonstans ville jag ändå klara det. Jag är en tävlingsmänniska.

– Dagen innan lade jag ut en bild på min tävlingsbikini på Instagram. Då var det liksom officiellt och det var för sent att backa ur.

Hur kändes det strax innan du skulle äntra scenen?

– Jag höll på att skita på mig när de ropade upp mitt namn. Jag försökte vända. Väl på scenen är allt svart, fick en blackout. Sedan minns jag att jag sprang av scenen gråtandes i tolvcentimetersklackar och skrek till familjen att jag ville hem direkt.

Hon berättar att det har varit en väldigt tuff och känslosam resa – men medger också:

– Det har varit lärorikt mentalt sett. Man lär sig att tänka på ett lite annat sätt. Och jag känner mig stolt över att ha stått på scenen inför domare och så mycket publik. Resultatet var inte det viktigaste, säger Emma som kom på sjundeplats.

De senaste åren har det varit en tokhype kring diverse dieter. Något som hon sågar fullständigt.

– Jag älskar att träna och äter hyfsat strikt kost varje dag. Sedan unnar jag mig så klart saker ibland. Jag tror inte att extrema dieter är så hälsosamma. Det är bäst om man äter lagom av allt.

– Jag kände när jag deffade så där hårt att kroppen inte mår bra av det. Jag var helt slut och gick runt som en zombie. Det är farligt för man svälter ju sig själv. De sista veckorna åt jag bara 1 040 kalorier per dag.

Ändå utesluter inte Emma Westholm ytterligare en tävling i bodyfitness.

– Jag måste alltid ha ett träningsmål. Kanske blir det mer bodyfitness eller så siktar jag på att springa ett marathon. Jag älskar att springa, säger Emma som nyss har varit ute på en tvåmilsvända.

Mer läsning

Annons