Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Triumferna som markerar status

Anders Helmrich, SS Aros, segrare.Marcus Österberg, Westerås SS, tvåa.Charles Tillander, SS Aros fyra.Västeråsseglarna skördade framgångar i ÅF Offshore race, Sveriges största havskappsegling, som avslutades under gårdagen.

Annons
VINNARBESÄTTNINGEN. Arosbåten Cheyenne med Anders Helmrich som skeppare vann sin klass i Gotland runt. Från vänster: Lars Söderlund, Christian Harding, Rainer Wiesner, Per Stedfeldt, skepparen Anders Helmrich och Mattias Helmrich.

För Anders Helmrich var det en efterlängtad klasseger i SRS A:

- Jag har varit tvåa och trea vid några tillfällen tidigare, men det här var första segern, konstaterade en glad Anders Helmrich, som är rutinerad i dessa sammanhang:

- Jag har tappat räkningen, men jag har varit med i Gotland runt 15-20 gånger tidigare.

För Helmrich och hans besättning, som seglar en Farr 30, tog det drygt 76 timmar att avverka den 350 distansminuter långa banan. Segermarginalen blev minsta tänkbara: 9 minuter och 9 sekunder.

- Vi har, med facit i hand, gjort bra vägval. Även om det var genomgående lätta vindar var det en påfrestande segling. Det har handlat om en mängd segelbyten, samtidigt som det hela tiden handlat om att leta bästa vindstråken, förklarade Anders Helmrich.

Noterbart är att sex Farr 30-or toppade klassen.

Marcus Österberg, WSS, som seglade ihop med Micke Söder, knep silverplatsen i den ena klassen för tvåmannabesättningar.

- Vi är nöjda med tävlingen även om vi hade lite oflyt vid rundningen av Hoburgen på Gotlands sydspets. Vi hamnade i ett stiltjebälte och tvingades se konkurrenterna, bara några hundra meter ifrån oss, susa iväg.

Men Österberg/Söder kämpade sig tillbaka i racet och hade segervittring på slutet:

- Vi nådde inte riktigt fram, konstaterade Marcus Österberg, som nu noterade sin bästa placering i Gotland runt-sammanhang.

För Charles Tillander, SS Aros, i klass ORC C, var Gotland runt lite av ett genrep inför VM i havskappsegling som avgörs i olympiska vatten utanför Kiel i början av augusti:

- Det fungerade bra hela vägen. Vi hade bra fart i båten, säger ”Challe”, som efter knappt 80 timmars segling missade pallen med 2 minuter och 4 sekunder.

Även i segling är det små marginaler ibland…

Till sist måste vi även nämna Mikael Gustavsson, Westerås SS, som i klass SRS C, hela tiden tillhörde toppskiktet. Till slut fick han nöja sig med en 11:e plats i tävlingens största klass, som samlade 65 båtar.

- Vi jobbade hårt med vägvalet tävlingen igenom, summerade Mikael Gustavsson.

Mer läsning

Annons