Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jörgen Brink vann Vasaloppet

Drygt 16 000 åkare. Nio mil. Snabbast av alla — Jörgen Brink, på tiden 4.02,59.

Annons
Årets segrare av Vasaloppet Jörgen Brink får en puss av kranskullan Helene Söderlund efter seger och målgångFoto: Ulf Palm / SCANPIX

Drygt 16 000 åkare och nio mil. Snabbast av alla var Jörgen Brink på tiden 4.02,59. Han vann i dag Vasaloppet efter en spurtstrid med fyra andra åkare. -Det var grymt skönt, sade han kort efter loppet.

En spurtstrid som gjorde att kranskullan Helene Söderlund hade omöjligt att veta vilken hals som skulle prydas med segerkransen. Brink var urstark på upploppet, och endast trefaldige Vasaloppsmästaren Daniel Tynell kunde utmana hela vägen. Men inte ens han kunde stoppa Brink från att ta sin första Vasaloppsseger i karriären.

Han var samlad men självklart mycket glad när han intervjuades kort efter loppet.

- Det är ju det största man kan vinna förutom OS- och VM-medaljer, säger Brink till SVT. - Det var grymt skönt. Jag visste att Daniel är riktigt stark på det här långa upploppet så jag försökte hänga på honom och sedan gå ut med 100 meter kvar. Och det gick ju.

Daniel Tynell missade segern med några decimeter. Och var besviken efter loppet.

- Just nu känns det väl förbaskat snopet. Men jag fick köra loppet precis som jag ville, och jag krämade ur mig allt på upploppet, säger Tynell till SVT.

Han var inte speciellt förvånad över att det var Brink som slog honom.

- Nej, inte alls. Han har åkt otroligt bra på långloppen som har varit i vinter.

Moraåkaren Susanne Nyström vann Vasaloppet för damer. Det såg länge ut att bli en spurtstrid mellan henne och Sandra Hansson, men en bit ifrån mål drog Nyström ifrån och vann till slut överlägset, på tiden 4.33,07, 32 sekunder före Hansson.

Över 15 600 åkare kom till start i årets Vasaopp, det 86:e i ordningen.

Mer läsning

Annons