Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka på förlorarbanan

Usain Bolt är tillbaka på Stockholms stadion – arenan han inkasserat sina två senaste finalförluster på. Nu är det tredje gången gillt som gäller i fredagens DN-gala. – Jag tänker inte göra om misstagen jag gjort de två senaste gångerna jag varit här, säger Bolt.

Annons

Usain Bolt har de senaste åren dominerat friidrottsarenorna. Med tre OS-guld, tre VM-guld och världsrekord på både 100 och 200 meter är han en av de största friidrottarna genom tiderna. Men Stockholms stadion har blivit ett spöke för den 24-årige jamaicanen. Hans två förluster under de 64 senaste finalloppen har inträffat på DN-galan. 2008 mot Asafa Powell och 2010 mot Tyson Gay.

– Jag tycker om Stockholm, det är därför jag är tillbaka här, inte för att jag är ute efter revansch. Men det skulle så klart vara skönt att vinna den här gången, säger Bolt inför 200-metersloppet som även ingår i Diamond league.

Och att det handlar om 200 meter och inte 100 meter den här gången anser han ökar segerchanserna.

– Konkurrensen är inte lika tuff där och min teknik på 200 meter är just nu bättre, säger Bolt, som har överlägset bäst årsbästa i startfältet, 19,86.

Om han sänker den tiden till under 19,77 slår han Michael Johnsons 15 år gamla stadionrekord. En tid som Bolt tagit sig under elva gånger tidigare i karriären.

– Det är en svår tid att slå, så jag vet inte om det kommer gå, säger Bolt, som förberett sig noga för att kunna slå rekordet och vinna diamanten.

– Jag har varit på arenan och tränat en hel del, framförallt har jag tränat på att springa i kurvan som är ganska tight och svår, men jag tror jag kan hantera den. Banorna här är snabba och om vädret är bra så finns förutsättningarna för att springa riktigt snabbt, säger Bolt, som inte räknar med något nytt bakslag på Stockholm stadion.

– Jag har lärt mig mycket av förlusterna. När jag förlorade mot Asafa Powell fick jag panik av att jag kom efter i starten. Då stressade jag, efter det har jag lärt mig att slappna av, även när jag kommer i väg sent i starten. När jag förlorade andra gången var jag inte i form.

– Min tränare säger att jag är tekniskt snabbare i dag jämfört med förra året, men fysiskt har jag en bit kvar.

Formen hoppas han ska vara på topp lagom till VM om en månad, då nya guldmedaljer ska inhämtas.

Mer läsning

Annons