Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsseglare till VM: ”Ska göra mitt bästa”

I juli seglar sjuttonåriga Cecilia Persson sitt andra VM. Innan det väntar EM i Italien.
– Jag ska göra mitt bästa och kör för att ha kul, säger hon.

Annons
JKV-are till mästerskap. Cecilia Persson, 17, från Västerås Jollekappseglarna har blivit erbjuden och tackat ja till både VM och JEM i sommar.

Det blåser ute på Mälaren och duggar lite lätt. Vid seglarklubben nere på Framnäs gör sig Cecilia Persson redo för ett träningslopp mot klubbkamraterna. Hon är en av nästan 30 svenskar som ska segla VM i spanska L’Escala om en månad. Med sig kommer hon ha klubbkamraten Eddie Klemets.

– Femton killar och femton tjejer deltar från Sverige. Det känns roligt att vara en av dem, säger hon.

Trots sin unga ålder är det inte första gången Cecilia deltar i ett stort internationellt mästerskap. I fjol seglade hon EM i Tyskland och året innan det deltog hon i VM här i Sverige. Än har det inte blivit några pallplatser men meriten att ha deltagit väger tungt den med.

– Jag skadade knät sist jag seglade VM här i Sverige så nu är jag revanschsugen, säger hon.

Skillnaden mellan att segla hemma i Sverige och utomlands är stor enligt Cecilia.

– I länder som Spanien och Italien är det varmare vatten och bättre vindar, säger hon och förklarar att även helhetskänslan är annorlunda.

– Det händer alltid saker runt omkring en och människorna som deltar kommer från hela världen.

Att ta sig så långt som Cecilia gjort är ingen lätt match. Hon har seglat sedan hon var nio år och erkänner att det blivit många tidiga morgnar och otaliga kamper mot vädergudarna.

– Det gäller att ständigt hitta sätt att motivera sig på. För att bli bra måste man träna mycket och aldrig ge upp, säger hon.

Innan Cecilia beger sig till VM ska hon segla EM i italienska Riva del Garda tillsammans med tre klubbkamrater, Eddie Klemets, Sofia Fahlbeck Carlsson och Jakob Andrén.

När VLT är på plats är den trion ute och seglar och kan därför inte lämna någon kommentar.

Mer läsning

Annons