Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi har en jättechans”

Sandvikens AIK hemma i kväll. Årets hittills viktigaste match. – Vi har en jättechans att gå till slutspel, säger VSK:s Ted Andersson.

Annons
I egna händer. Ted Andersson har aldrig missat ett slutspel med VSK under sina 17 säsonger i klubben. Vinner VSK mot Saik i kväll är slutspelet nära.Foto: MARGARETA ANDERSSON

Tidigare har det alltid kallats tungviktsmöte. Så inte i år. Saik har redan vunnit serien. VSK jagar en slutspelsplats in i det sista tillsammans med Vetlanda och Kungälv, som har samma poäng.

Grönvitt har precis avslutat tisdagens lunchträning och Ted Andersson slår sig ned för att snacka slutspel. Han har aldrig missat ett på 17 säsonger – och det är 27 år sedan VSK gjorde det senast.

– Ett ovanligt läge, men vi har hela tiden vetat om att det kunde bli så här. Vi har inte kunnat andas ut under hela säsongen, så jag tycker inte att det stör även om det varit skönt att redan ha varit klar.

Mittfältaren drar en parallell med fotbolls-VM. Inte sällan går de lag som är framgångsrika lite sämre i gruppspelet.

– Att knuggla sig vidare kan innebära att man sen går långt, kolla på Spanien, Brasilien och Tyskland genom historien. Det är svårt att vara bra en hel säsong.

Han tror att det är mer folk runt omkring som tycker att situationen är jobbig. Att Grönvitt missar ett slutspel är otänkbart i Västerås, men han har inte ens tänkt tanken.

– Tror att man glömmer att vi faktiskt har väldigt goda chanser. Det kan räcka med noll poäng men det kan behövas fyra. Vi har avgörandet i egna händer. Vi ska bara gå dit.

Han har egentligen inte märkt av så mycket om vad folk anser om tabelläget – och tycker att det känns som om de flesta lever med klubben.

– Det är klart att man lyssnar, men skulle man lyssna för mycket på vad folk tycker och tänker om oss så skulle det inte bli bra. Folk har nog insett att vi är där vi är och är med oss i stället.

Ted Andersson tycker att det är bra att det är Sandviken som står på motståndarsidan i kväll. Kan tyckas konstigt, Sveriges bästa lag.

– Det är alltid roliga och tuffa matcher mot Saik. Hellre Saik än Sirius. De vill spela och det vill vi också, och mot såna lag har vi lättare.

Dikeskörningen mot Sirius (2–7) är glömd.

– Det var jobbigt i söndags men på måndagsträningen var det mer som ”oj, det där var inte bra men nu var det så och vi måste vidare”. Det är inte en sån match som sitter kvar i huvudet.

Saik är kanske inte högmotiverade som klar etta i tabellen. Samtidigt kan det vara motivation nog att förstöra VSK:s slutspelschanser.

– Personligen, om det var tvärtom, skulle det inte trigga i gång mig. Jag tror vi har en större fördel att matchen gäller så mycket mer för oss.

Och en möjlighet till återupprättelse efter Sirius?

– Det är ett sånt läge där jag tror att vi kan gå ut och göra det väldigt bra efter det som hände senast.

Om det blir SM-kvartsfinal kan Saik välja VSK för andra året i rad.

– Det är väl häftigt. Om vi ska gå långt måste vi förr eller senare möta de bästa. Saik har väldigt bra bandyspelare, men omöjliga är de absolut inte.

Ted Andersson i matchen mot Sirius i söndags.Foto: PER G NORÉN

Mer läsning

Annons