Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VIK:s drömbygge kan bli verklighet

De säljer ut ABB Arena och tror inte på att höja priserna. VIK Hockeys lösning för att bli SHL-mässiga – en ny arena.
– Vi måste hitta nya moderna lösningar, säger marknadschefen Anders Berglund.

Annons
Skissen. Här är skissen som Archus Arkitekter tagit fram tillsammans med VIK Hockey. Skissen innehåller även en skidbacke. ”Det är mer en inspirationskälla för att visa vad som kan rymmas inom en ny arena.

De märker av ett ökat intresse från Västerås näringsliv.

VIK Hockey har en toppnotering i antalet partners, har ökat fyra miljoner i säljvolym och de kommersiella ytorna i ABB Arena är i det närmaste slutsålda.

– Vi har tyckt att det är ganska svårt att tillföra mer volym i den här arenan, säger Berglund och fortsätter:

– Plus att det kommer att komma nya intressanta regler från SHL. Inget är officiellt än, men vi tror att det kommer krävas en arena för 5000 personer, varav 4000 ska vara sittplatser.

ABB Arenas kapacitet är i dagsläget 2600 sittplatser och 4900 åskådare totalt.

– Det ställer saker och ting på sin spets. Vi har en fin arena och kanske 2-3 utsålda hus. Annars räcker den alldeles utmärkt, säger Berglund och fortsätter:

– Vi har varit i kvalserien fyra av de sju senaste säsongerna. Förr eller senare klickar det till. Hur i hela friden ska vi då lösa det här med kraven som kommer att ställas. Då måste vi börja påverka det. Och det har vi gjort i det tysta.

Är skissen en färdig ritning?

– Nej, någonstans måste ju en sån här idé födas. Skissen är ju ingen ritning. Det är en inspirationsskiss, som vi har jobbat fram (med Archus Arkitekter). Och det är definitivt inte så den ska se ut, säger Berglund:

– Men själva syftet med arbetet är ju att vi VIK Hockey ska få chansen att spela i SHL någon gång. Då behöver man ha en arena som klarar av de kraven som SHL ställer.

Två viktiga intressenter i arenafrågan är Västerås Stad och Arvid Svensson AB.

– De låter ganska positiva. Det är ingen som tycker att vi kräver för mycket eller kastar oss in i någonting vi inte ror på. Vi är där och knackar på dörren.

En annan lösning kan vara att lyfta taket i ABB Arena och därmed stanna kvar.

– Tycker Västerås Stad och fastighetsägaren att det är ABB Arena som gäller så har vi inte så mycket att säga till om på det viset. Men vi tror att en ny arena ur massor med aspekter skulle vara bättre för Västerås, säger Berglund och fortsätter:

– Inte minst i såna frågor som handlar om energi. Det finns ju mycket bättre energimässiga och miljömässiga lösningar.

VIK betonar att de är ödmjuka i frågan och inför sina intressenter.

När måste bygget bli verklighet för att klubben ska kunna vara SHL-mässiga den dagen det är dags?

– Det här ligger utanför VIK Hockeys kontroll, att styra den här processen. Det vi kan peka på, ödmjukt, är att det nästa år är dubbelt så många lag som går upp. Och vår målsättning har inte förändrats.

Mer läsning

Annons