Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Språkföretag: Stora brister i översättning av viktig samhällsinformation på kommunernas hemsidor

Fagersta och Västerås är de enda kommunerna i Västmanland som har översättning av viktig samhällsinformation till något eller några av de vanligaste utomeuropeiska invandrarspråken på sina webbplatser. Detta är en allvarlig brist eftersom man för att kunna integreras i samhället måste kunna förstå viktig information från kommunen och andra myndigheter.

Svenska är huvudspråk i offentlig verksamhet, enligt den språklag som började gälla 2009. Lagen slår också fast att språket i offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt. Och just begriplig-heten bör, enligt Språkrådets rekommendationer, även omfatta ett mångfaldsperspektiv. Det betyder att inte bara svenska utan även andra språk ska användas för att till-godose medborgarnas kommunikativa och språkliga behov.

Språkföretaget Semantix har kartlagt om det på landets 290 kommuners webbplatser finns översättningar av viktig samhälls-information till de språk som talas av de största invandrargrupperna i Sverige, samt av de vanligaste grupper som fick uppehållstillstånd i Sverige 2010.

Kartläggningen visar att sju av kommunerna i Västmanland helt saknar viktig samhällsinformation på de vanligaste utomeuropeiska invandrarspråken på sin webbplats. Dessa kommuner är tyvärr inte unika – 40 procent av Sveriges kommuner saknar sådan information.

Tre av kommunerna i Västmanland – Fagersta och Norbergs kommuner samt och Västerås stad – tillhör den stora grupp av svenska kommuner som använder sig av maskinell översättning, oftast Google Översätt.

En grov maskinell översättning är bättre än ingen översättning alls, men man ska vara medveten om att det lätt kan uppstå missförstånd. Enligt en rapport framtagen av bland andra Språkrådet kan det lätt bli felaktigheter vid maskinell översättning. Dessutom finns inte alla språk på Google Översätt, exempelvis saknas somaliska, bosniska och tigrinja, som tillhör de största invandrarspråken i Sverige.

Det finns människor från mer än 160 länder i Sverige och cirka 15 procent av Sveriges befolkning är född utomlands. Det borde vara en självklarhet att kommunerna förser sina medborgare med ett urval av viktig samhällsinformation på relevanta språk. Att kunna förstå och göra sig förstådd i kontakter med kommunen är viktigt för att kunna integreras i samhället.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel