Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spring, mamma, spring!

Som småbarnsförälder är det inte alltid lätt att hinna med träningen. Lösningen stavas löpning. Familjeliv guidar dig till den nya trenden.

Dagarna är för korta och det dyra gymkortet ligger oanvänt i plånboken. Känner du igen dig? Med småbarn hemma är det svårt att få tiden att räcka till för den egna träningen, men nu upptäcker allt fler den klassiska joggingturen. Löpboomen har svept in över landet och frälst människor till höger och vänster. Konstigt? Nej, inte egentligen. Löpning är en naturlig träningsform som passa alla, oavsett om du vill bränna bort bullmagen eller förbättra kondisen. Det gäller bara att veta vad du vill och när din kropp är redo.

Olga Rönnberg, som är personlig tränare och driver MammaFitness, menar att bara du gör rätt från början och har ett mål med din träning kan du komma långt.

– Om du vill börja löpträna är den första frågan du ska ställa dig, ”vad vill jag ha ut av min träning?”. Vill du bränna fett eller förbättra kondisen, det är nämligen två helt skilda saker.

Hon berättar att om du vill bli av med de extra graviditetskilona ska du satsa på intervallträning och powerwalks, medan om du vill få upp flåset är målet att springa jämnare och under längre tid. Det är din puls som avgör ditt resultat.

Intervallträningen är en bra början för alla. Kom igång genom att jogga 30 sekunder för att sedan gå raskt i en minut och upprepa intervallen i 20 minuter. Fördelen med intervallträning är många. Det är skonsamt samtidigt som det bränner mer än vid vanlig löpning.

– Efter att ha tränat intervaller i 20 minuter efterbränner din kropp i upp till 24 timmar efter avslutat träningspass. När du kommit igång med en mer regelbunden träning kan du successivt öka intervallerna till att jogga en minut och gå i två och så vidare, säger Olga Rönnberg.

I början ska man tänka på att inte gå ut för hårt. Risken är då att man tröttnar och får ont i knän och benhinnor. Olga Rönnberg berättar också hur viktigt det är att kombinera löpningen med styrketräning för att minska risken för skador.

På Familjeliv.se:s forum berättar flera av medlemmarna om fördelarna med att träna löpning när man är småbarnsförälder.

– Har två småttingar på tre år och nio månader här hemma och det är fullt upp hela dagarna. Det är så fantastiskt skönt att få komma iväg några minuter efter barnen somnat och få ägna en halvtimme bara åt sig själv, skriver en mamma.

En annan mamma berättar om hur hennes väninna fann motivationen att börja springa.

– En kompis till mig kom igång med löpning genom att lyssna på ljudbok. Hon har små barn och hinner nästan aldrig läsa, så man kan väl säga att hon slog två flugor i en smäll, både läsning och träning.

Tips för dig som vill börja löpa:

Värm upp ordentligt.

Varva ner och stretcha efteråt.

Se till att du har bra löparskor anpassade efter din fot.

Varva underlag, spring inte bara på hård asfalt.

Tänk på din hållning, sänk axlar och ha en lätt anspänning i magmusklerna.

Lyft blicken, undvik gamnacken.

Sätt i hälen först.

Andas lugna och djupa andetag.

Källa: foraldrafitness.com

Nyförlöst? Tänk på det här:

Har du nyligen fött barn ska du vara mycket försiktig med träningen. Löpningen får du lägga på hyllan i ungefär sex månader innan kroppen är redo för den belastningen, annars är risken stor för framfall. I början är det bättre att fokusera på knipövningar och barnvagnspromenader. Är du osäker så rådfråga din barnmorska.

5 anledningar till att löpning ska bli en del av ditt liv:

Du slipper passa en träningstid, löpning tränar du när det passar dig.

Du slipper flåsa när du går upp för trappan.

Du hinner lyssna på den där ljudboken du köpte i våras.

Du kommer kunna tänka dina tankar till punkt utan att bli avbruten.

Du kommer att börja sova bättre och blir friskare.