Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Springer för vikten att ta cellprov

Om kvinnor tar cellprov vart tredje år minskar man risken för livmoderhalscancer med 90 procent. Det är vad landstinget Västmanland kampanjar för under veckan.

Under Vårruset kommer flera barnmorskor att finnas på plats för att informera om vikten att kvinnor tar cellprover vart tredje år. Den här veckan fokuserar barnmorskemottagningen i hela länet extra på den här frågan.

Läs också: Debatt: Viktigt att fler tar cellprov

– Många drar sig från att komma när det blir kallade. Det är oerhört viktigt att man som kvinna får information om hur viktigt det är att ta cellprov så att man tidigt kan se om man fått cellförändringar, säger Ylva-Li Lindahl, samordnande barnmorska för barnmorskemottagningarna i länet.

Läs också: Gratis cellprov lockade inte fler

På onsdag och fredag kommer de även att stå vid sjukhusentrén i Västerås för att informera och på torsdag och fredag eftermiddag står de vid Erikslunds Shopping Center. Det kommer att finnas möjlighet att ställa frågor till barnmorskor och det finns tolkar som översätter till persiska, somaliska, dari och arabiska.

43 procent av alla kvinnor som får en kallelse hemskickad dyker upp på sin tid.

– Vi vill verkligen försöka att få upp den siffran. Vi tror att det är många som inte kommer för att de är rädda för undersökningen och resultatet. Det är även många som inte förstår varför det är viktigt att ta provet vart tredje år. Vi vill informera kvinnor om detta och det går såklart alltid att höra av sig till sin barnmorskemottagning om man har fler frågor, säger Ylva-Li Lindahl.

Läs också: För få kvinnor tar cellprov

Vad är ett cellprov?

Ett gynekologiskt cellprov är ett prov som tas från den nedersta delen av livmoderhalsen. Provet kan visa om du har cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer.

De flesta lättare förändringar läker av sig själv. Provet kan visa på cancer, men det är mycket ovanligt.

Källa: Vårdguiden