Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSU: Bättre för Sverige att stå utanför Nato

SSU svarar MUF om Natomedlemskap

MUF skrev 17 januari att Sverige borde gå med i militär-och kärnvapenalliansen Nato. Vi i SSU håller inte med.

Den militära alliansfriheten har och kommer tjäna Sverige väl i framtiden. Det vore oansvarigt att kasta omkull vår försvars-och säkerhetspolitik i ett allt mer försämrat säkerhetsläge i vårt närområde. Däremot ska vi fortsätta med våra försvarssamarbeten, inklusive med Nato, för att bygga gemensam säkerhet.

Ryssland är otvivelaktigt den största orsaken till att det svenska säkerhetspolitiska läget försämrats de senaste åren. De ryska kränkningarna av svenskt territorium och annekteringen av Krim ska fördömas och aldrig accepteras, men det vore fel att låta rädslan för Ryssland över en natt ändra Sveriges säkerhetspolitiska linje.

Militära samarbeten går dessutom utmärkt att ha utan ett Nato-medlemskap. Då sker det också på våra egna villkor. Dessutom har ett Nato-medlemskap inte folkligt stöd som MUF beskriver, och inte heller tillräckligt stöd i riksdagen. Enligt DN/Ipsos stora årliga mätning av svenska folkets uppfattning i försvarsfrågor så ökar motståndet till ett Nato-inträde från 40 till 44 procent.

MUF borde veta att det är skillnad på militär alliansfrihet och neutralitet. Sverige har övergett neutralitetspolitiken.

Att hålla sig utanför en militär försvarsallians som Nato betyder inte att Sverige genom utrikespolitiken ska sluta ta ställning för demokrati och respekt för folkrätten. Ett svenskt Nato-medlemskap skulle tvärtom inskränka Sveriges utrikespolitiska självständighet.

Att NATO och USA varnar Sverige för att skriva på konventionen om kärnvapenförbud är ett exempel på detta. NATO ska inte lägga sig i svenska självständiga utrikespolitiska beslut. Varför vill MUF ingå i ett kärnvapenparaply med ledare som Trump, Orban och Erdogan? Det om något, vore en fara för svensk säkerhet.

Regeringen rustar nu upp svensk försvarsförmåga genom att införa allmän värnplikt och höja försvarsanslagen. Till skillnad från den förra Alliansregeringen som prioriterade skattesänkningar framför försvaret och avskaffade värnplikten utan blocköverskridande förankring.

Samtidigt som vi stärker svenskt försvar fortsätter vi värna vårt samarbete och koordinering med Nato inom ramen för värdlandsavtalet. Så drar vi fördelarna av såväl alliansfrihet som gott samarbete.

Philip Botström

förbundsordförande SSU

Djeila Ahundzada

distriktsordförande SSU Västmanland

Läs mer:

Insändare: Hysterin är skapad av Putin

Ledare: SD kan få nyckeln om Nato och kärnvapenförbud

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel