Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSU+S: Obegripligt att kvinnor inte får utnyttja sina kunskaper

Tjejers press på att prestera börjar redan i skolan. Man ska ta ansvar, helst ha högsta betyg i majoriteten av de ämnen man läser och sitta tyst och sköta sig.

 Att hela tiden gå runt med en känsla av press på att prestera och en känsla av att aldrig duga bidrar med en psykisk ohälsa som undersökningar visar slår hårt speciellt mot tjejer i högstadiet.

Det vi inte kan förstå är hur tjejer, kvinnor som kämpat så hårt och länge för att få de betyg och den kunskap man längtat efter, inte får utnyttja sina kunskaper på samma sätt som männen får efter utbildningstiden.

I stället för att välja en kvinna som har kunskap och kompetens så väljer man en man som kanske inte sitter inne på tillräckliga egen-skaper för jobbet, men som ändå har högre röst och lite framgångsrikare härskartekniker.

Vi trodde det var kunskap samhället var ute efter? Man brukar säga att ”kunskap är makt” men det verkar glömmas bort alltför ofta.

Vi är livrädda för att det ska behöva fortsätta så här. Om en kvinnas kunskap är större än en mans så faller det ju naturligt att kvinnans kunskap ska lyftas fram mer än mannens.

Tyvärr är det inte så i vårt samhälle. Ofta är det kvinnorna som får sitta på läktaren och se på när männen som tar mer plats får ett par för stora kunskapsskor som de inte kan fylla.

Många tycker att vi lever i ett modernt samhälle. Vi tycker snarare att vår tid skulle kunna liknas med vikingatid eller stenålder.

Inte förrän de människor som sitter inne med en kunskap som inte utnyttjas och lyfts upp, och inte förrän de grupper som anses vara förtryckta får samma möjligheter och samma rätt att få visa sin kompetens och utnyttja sina kunskaper, så kommer vi att erkänna vårt samhälle som ett modernt samhälle.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel