Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSU: Satsa på billiga, klimatsmarta bostäder åt unga

Sverige har bostadsbrist. Bostadsbristen finns i de flesta svenska mellanstora och stora städer och de som drabbas värst av bostadsbristen är ungdomar.

Ungdomar har inte pengar till att kunna hyra sin första eller andra bostad vilket gör att många tvingas bo kvar hemma även efter studenten, vilket i många fall omöjliggör studier eller jobb på annan ort. Detta är inte bra och här krävs krafttag.

Under 1970-talet var det också bostadsbrist i Sverige och då såg man till att satsa på bostadsbyggande och byggde över en miljon lägenheter på tio år. Det måste gå att göra en sådana satsningar igen. Det behövs fler bostäder och det betyder både nybyggda klimatanpassade bostäder och renovering av äldre och slitna lägenheter för att de ska bli mer miljövänliga och få en bättre standard.

Den största bostadslösa gruppen i dag (och som förväntas drabbas mest av bostadsbristen) är 80- och 90-talisterna. Enligt den partipolitiskt obundna internetsajten jagvillhabostad.nu har andelen ungdomar som saknar bostad har stigit från 23 procent 2003 till 32 procent 2011.

Vi anser att det är alarmerande när fler och fler studenter på de svenska universiteten och högskolorna har problem att hitta en bra och billig bostad nära skolan. Utbudet på studentbostäder måste utvecklas i samma takt som utvecklingen av de svenska universiteten och högskolorna.

Fler och fler ungdomar tvingas även köpa ett andra- eller tredjehandskontrakt på en hyreslägenhet i någon av de större svenska städerna för att ens ha en chans att få hyra en lägenhet centralt. Detta skapar en stor osäkerhet bland ungdomarna och segregation på bostadsmarknaden.

För att kunna möta den ökade efterfrågan på bostäder vill SSU bygga 40 000 bostäder per år, där minst hälften är hyresrätter. SSU vill satsa på klimatsmarta bostäder som är billiga att hyra och som ger ungdomarna friheten att kunna välja sitt boende. En frihet att kunna ta nästa steg i livet; studier, jobb eller bilda familj. Friheten att kunna ha ett eget boende måste också betyda trygghet.

Alla ungdomar ska ha rätt till en trygg boendeform. En bostad ska vara en rättighet och det måste vara en del av den svenska välfärden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel