Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staden hade problem med höga hastigheter vid övergångsställe – lösningen: att lura ögat

I det lilla isländska fiskesamhället Isafjördur hade man problem med att bilister körde för snabbt vid ett centralt övergångsställe. Lösningen blev en synvilla: Linjerna målades tredimensionella och ser ut att sväva över marken.

Det är internetsidan Icelandreview som skriver om företeelsen. Chefen på Vegamálun, företaget som målade det spektakulära tredimensionella övergångsstället, förklarar bakgrunden:

"Ett sådant här övergångsställe får det att se ut som om det är något som blockerar vägen. På så sätt kommer förare automatiskt att sakta ned" säger Gauti Ívar Halldórsson till Icelandreview.

Ursprungligen kommer idén till övergångsstället från Indiens huvudstad New Dehli, där man testat liknande lösningar. Efter att idén presenterats för isländska myndigheter, bland annat polisen, tidigare i höst genomfördes målningen av övergångsstället för några veckor sedan. Och det har redan väckt stor uppmärksamhet, även internationellt.