Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staden ned på knä för byggbolagen

Västerås pekas av Arkitekturupproret ut som Sveriges mest förfulade stad. Detta är ett resultat av 60- och 70-talens hänsynslösa riv- och byggterror som splittrat sönder stadskärnan. Nu pågår en ny sorts angrepp på Västerås stadskärna och områdena kring denna. Vi ser en stadsförtätning som stort och bullrigt vräker sig in i befintliga miljöer och kväver dessa. Det spelar ingen roll om de människor som bor i förtätningsområdena skriker sig hesa i protest. Hänvisningar till stadens egna bevarandeprogram etc avfärdas med finess. Staden är varken juridiskt bunden till eller mån om att leva upp till de riktlinjer som översiktsplanen anger.

Det finns flera områden i Västerås som har en tydlig kontakt med Mälarens vatten. Utsikten mot Mälaren skapar attraktiva mervärden som bör värnas och respekteras. Hos stadens byggnadsnämnd och planerare ligger fokus dock enkelriktat på att säkerställa så att det byggs så mycket och så högt som möjligt. De som flyttar in i de nya husen som byggs får betala dyrt till byggbolagen för den sjöutsikt som de ursprungliga områdena tappat. Staden har planmonopol och handlar egenmäktigt, tillsynes fullständigt utan intresse för den befintliga bebyggelsen och dess invånare.

Det är dags att vi börjar diskutera monetära ersättningsnivåer och kompensationer. Det är kanske först om det blir ekonomiskt kännbart för staden att endast gå byggbolagen till mötes som intresset för befintliga bebyggelsemiljöer och dess invånare vaknar till liv.

Nej tack till 10-våningshus vid Oxbackens centrum

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare