Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stadens krisberedskap för flyktingvåg ses över

 
Flyktingkrisen
Visa alla artiklar

Nu förbereder sig Västerås stad för en eventuell flyktingvåg. ”Det är en prekär situation, vi måste agera”, säger Ami Netzler, mångfaldsstrateg på stadsledningskontoret på Västerås stad.

Många flyktingar kommer till Sverige just nu.

– Jag har hört siffror att det kommer 3 500 flyktingar per vecka till Sverige, säger Ami Netzler.

På grund av hur det ser ut nu har Västerås stad börjat se över sina rutiner. Bland annat har man kallat in strategiska personer till ett krismöte för att gå igenom hur man ska agera om det kommer ett stort antal flyktingar hit.

– Vi dammar av gamla rutiner, säger Ami Netzler.

Hon berättar att de har en löpande utveckling av vad som ska göras när det kommer flyktingar till Västerås.

Eftersom situationen kan tänkas bli akut – att det kommer komma väldigt många flyktingar på kort tid har det kallats till extramöten på både landstinget och kommunen.

– Vi ska ha möte om den befintliga beredskapsplanen i nästa vecka, säger Per Olov Rask, koordinator på säkerhetsavdelningen på stadsledningskontoret.

De går då igenom planen för hur man hanterar ett krisläge med massflykt.

Exakt hur många flyktingar Västerås stad skulle kunna ta emot på kort tid kan inte Ami Netzler svara på. Hon menar att de i nuläget inte vet hur många som kan tänkas komma till Västerås, och att de hanterar situationen efter förfrågningar.

Vad gör ni om det helt plötsligt står 3000 personer här?

– Det är väldigt många personer, bara ett 100-tal är en stor grupp, säger hon.

Hon berättar att tak över huvudet i princip alltid går att ordna. Men att de helst vill att det ska vara ett boende som fungerar över längre tid.

Även regeringen tar nu krafttag i den rådande flyktingkrisen. I torsdags presenterade de ”Sverige tillsammans”. Något de förklarar är ”ett paket av åtgärder som ska skapa en nationell samling runt vår tids största fråga – flyktingfrågan”.

I och med paketet höjs den statliga ersättningen för flyktingmottagandet i Västerås från 83 100 kronor per person och år till 125 000 kronor från och med 1 januari 2016.

– Kommunerna har framöver ett stort och viktigt ansvar när det kommer till flyktingmottagandet men de behöver bättre förutsättningar och därför höjer vi nu kraftigt ersättningen. De extra pengarna ska täcka kostnader för exempelvis bostäder, skolgång och förskola, säger riksdagsledamot Lars Eriksson (S) i ett pressmeddelande.

Ann-Louise Molin Östling (S), kommunalråd i Västerås tycker att regeringens satsning är mycket välkommen, men menar att bostadsbristen är ett stort problem i Västerås.

– Det är något vi jobbar på att lösa, säger hon.