Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Städhjälpen stal guld

Den 60-åriga städhjälpen har ingen förklaring till varför hon stal smycken från två äldre kvinnor i Hallstahammar och Kolbäck.

Den ena äldre kvinnan hade städhjälp varannan vecka och den enda gång 60-åringen var där och städade stal hon fem ringar ur en skål i köket medan kvinnan befann sig på balkongen.

Ringarna pantsattes, men två av dem har kvinnan kunnat få tillbaka. De övriga har sålts på akution.

Den andra bestulna kvinnan, som dessutom är rörelsehindrad och beroende av en rollator, satt i soffan i vardagsrummet medan städningen pågick.

Flera av ringarna hade kvinnan ärvt och ett par av dem hade pärlor och en diamant.

Dessa ringar såldes till en guldaffär i Västerås samma dag som 60-åringen tog dem.

Den 60-åriga städerskan är tidigare ostraffad och lever under ordnade förhållanden. Hon uppger i förhör att hon inte hade dålig ekonomi vid tillfället. Hon har erkänt brotten, men har ingen förklaring till varför hon begick dem.

Båda stölderna bedöms av tingrätten som grova eftersom städerskan åsidosatt det förtroende som städuppdraget bygger på.

Grov stöld innebär fängelse på minst sex månader. Men med hänsyn till att hon inte tidigare är straffad och att hon förlorat sitt arbete på grund av brotten, beslutade tingsrättten att döma henne till villkorlig dom med samhällstjänst 100 timmar.

60-åringen döms också att betala skadestånd till IF Skadeförsäkring för utbetald ersättning till den ena av kvinnorna, samt till den andra kvinnan och Västerås pantbelåning.