Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stadsarkivet har samlat Västeråsmaterial i 60 år

 
Nostalgi - Arosiana
Visa alla artiklar

En blyg Snoddas, bandyspelande damer i långkjol och besök på fritidsgård i Irsta. Den mixen blir det när personalen på stadsarkivet plockar fram sina favoriter.

För att fira att arkivet funnits i 60 år har man arrangerat välbesökta föredrag, men man har också en utställning som visas i arkivets lokaler i Stadshuset.

Arkivpersonalen har letat upp en favorit bland alla bilder. Ulrika Gustafsson fastnade för en bild av Snoddas.

– Den här bilden grep tag i mig.

”Den blicken! Både beundran och blyghet. Djärvheten i att ändå ha vågat fråga om autografen!”, så skriver Ulrika i en bildtext till bilden.

Bildtexten fortsätter:

”Många flockas runt Snoddas när han besökte Folkparken i Västerås den 15 juni 1960. Säkert är han van, men han var en blyg person, Snoddas. Hans egen tummade plånbok agerar här stöd vid autografskrivandet.

Snoddas, Gösta Nordgren, slog igenom 1952 i radioprogrammet Karusellen. Samma sommar blev det folkparksturné och publikrekord i landets folkparker.

Produkter som Snoddasskjortor, Snoddas mjölkchoklad och Snoddasstatyetter i keramik blev populära. Han fick även låna ut sitt namn till en mjuk kaka med chokladglasyr och kokos – Snoddaskakan.

Gösta Nordgrens popularitet höll i sig och han hade ett uppträdande samma dag som han avled i februari 1981, endast 54 år gammal.”

Stadsarkivet har inte fokus på att vara bildarkiv, men har fått fina samlingar. Arkivet ska ta hand om alla handlingar som produceras inom stadshuset och inom andra kommunala verksamheter – bland annat.

– Det pågår ett arbete med att digitalisera bildsamlingarna. Vårt mål är att göra delar av databasen sökbar nästa år. Än så länge får man komma hit för att titta, berättar chefen för stadsarkviet Ulrika Gustafsson.

Arkivet har öppet alla vardagar.

Så här skriver arkivarien Ina-Maria Jansson om en bild från den 6 juni 1917:

”Första gången jag såg det här fotografiet blev jag mållös. Det fanns sådan energi och rörelse i bilden, sådan kraft! Känslan av att människorna kunde börja röra sig, leva – om jag bara kände till det rätta knepet att blåsa liv i dem.

För mig är motivet nästan mytiskt. De unga kvinnorna med bortvänt ansikte. Två ödesgudinnor, tätt åtföljda av sinnebilden för modern. Hela mänskligheten tycks sluta upp bakom. Alla ledda av Framtiden; pojken som möter oss med rak och nyfiken blick.”

Bilden på bandydamerna är inte från Västerås, men har Västeråsanknytning genom en av spelarna, den 31-åriga grevinnan Elisabeth Lewenhaupt på Geddeholm.

IT-arkivarien Johan Andersson skriver så här om bilden han valt:

"”Bandy! Vad vore Västerås utan denna ädla sport? Och vad vore bandyn utan Västerås?

Det här fotografiet är enligt min mening ett synnerligen livfullt stycke idrottshistoria! Det har dessutom en viss Västeråsanknytning.

Bland dessa käcka bandydamer, som 1913 skrinnar runt Stockholms stadion med eleganta mössor och långkjolar fladdrandes i fartvinden, finns nämligen den 31-åriga grevinnan Elisabeth Lewenhaupt på Geddeholm! Bandyn var vid denna tid fortfarande en utpräglad societetssport. Elisabeth, kallad Gula faran, och hennes bandysystrar tävlade för Kronprinsessans Hockeyklubb.”

Solveig Larsson är arkivassistent och registrator. Hon valde en bild från Irsta:

”Det är svårt att välja ut en bild av alla de fina som förvaras i arkivet. Denna bild tar mig tillbaka till barn-domens minnen av god gemenskap mellan barn och ungdomar som gick på Irstagården.

Jag var där mycket som barn eftersom min pappa var föreståndare där under några år. Han var djupt engagerad i ungdomarna och blev som en extrapappa för flera av dem. Än idag minns många ”Irsta-Kalle”, som han kom att kallas, med mycket värme och glädje.”

I stadshuset finns fler bilder i utställningen att kika på. Det här är bara ett urval.