Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stadsdrömmen får nytt liv på scen

Det traditionella skådespeleriet blandas med ståuppkomedi och dans när "Våra drömmars stad" får premiär på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm. Uppsättningen baseras på Per Anders Fogelströms klassiska romansvit.

– Det handlar om människor som levde i en väldigt ojämlik tid med många stora utmaningar. Men de drömde om en bättre tillvaro och drevs av tanken på att skapa bättre förutsättningar för sina barn, säger regissören Linus Tunström.

Nära 50 år har hunnit passera sedan den sista boken i Fogelströms serie, "Stad i världen", publicerades 1968. Linus Tunström tycker trots det att berättelsen, som tar sin början med att arbetaren Henning Nilsson kommer till Stockholm 1860, är fortsatt relevant.

– I dag finns det många saker vi tar för givna, men som aldrig hade varit möjliga om inte människor före oss hade slagits för dem. Och tanken att vi måste fortsätta kämpa och drömma om en bättre värld är fortfarande otroligt viktig i dag, säger han.

Föreställningen består av 14 scener där varje scen fokuserar på en av rollfigurernas livsberättelser. Linus Tunström har jobbat nära scenografen Ulla Kassius för att ta fram en uppsättning där skådespeleriet blandas med ståupp och dans.

"Våra drömmars stad" får premiär samtidigt som metoo-debatten fortfarande pågår för fullt och där teatervärlden har anklagats för att vara sexistisk. Linus Tunström anser att branschen har problem, men att det har blivit bättre på senare år.

– Tyvärr är det här sunkiga beteendet något som finns överallt, också inom teatern. Sen rör det på sig, även om det går långsamt. Saker som jag kunde se passera när jag var 20 är inte okej i dag, säger han.

Förutom Kulturhuset stadsteatern hade tidigare även Kärrtorpsbaserade Teater Reflex planerat att sätta upp en föreställning baserad på Fogelströms böcker. Men i och med att Stadsteatern köpte rättigheterna till böckerna tvingades Reflex ställa in sin version i höst

– Egentligen är det en fråga för teaterledningen, men det är så upphovsrättslagen ser ut. Jag var själv med om liknande situationer när jag arbetade på Stadsteatern i Uppsala då vi var tvungna att välja bort uppsättningar där andra teatrar hade köpt rättigheterna.

Fakta: Våra drömmars stad

Uppsättningen baseras på Per Anders Fogelströms fem romaner om Stockholm som utspelas mellan 1860 och 1968. Berättelsen tar sin början med "Mina drömmars stad" som publicerades 1960 och avslutas med "Stad i världen" från 1968.

I år är det 100 år sedan Per Anders Fogelström föddes.

Bland de medverkande i Kulturhuset Stadsteaterns uppsättning märks bland andra Vanna Rosenberg och Leif Andrée.

Premiären sker på torsdag 2/11 och föreställningen ges fram till 23/3 nästa år.