Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stadshustornet faller i småbitar

Betongen i Stadshustornet vittrar sönder och små bitar faller ned på taket. En kostsam upprustning väntar 2011.

Annons

Att betongblocken i det 65 meter höga tornet från 1957 behöver bytas ut är fullt naturligt.

– Betong är inget material som är garanterat att hålla en livstid. Det är framför allt själva armeringen som ger efter, säger Annika Norman, som förvaltar fastigheten.

Snö och is har under årens lopp utmattat betongen och vid den senaste besiktningen konstaterade man att många småbitar släppt och fallit ned på Stadshusets tak. Någon risk för förbipasserande är det dock inte.

– Det är inget som faller ut mot Fiskartorget eller parken, säger Annika Norman.

Att lappa och laga ser hon inte som något bra alternativ, då det är svårt att undvika skillnader i färgnyanser. I stället ska samtliga betongblock bytas ut – ett omfattande arbete som kommer att ta närmare ett år att slutföra och kosta en hel del.

Hur mycket som behöver investeras ska Fastighetskontoret utreda under hösten. Annika Norman har en ungefärlig uppfattning, men den vill hon inte gå ut med offentligt.

Men det handlar om miljonbelopp?

– Ja,det gör det.

När påbörjas arbetet?

– Jag skulle tro att det blir till nästa år, säger Annika Norman.

Sommaren 2007 renoverades Stadshustornet under nio veckor. Den gången var det betongen i klockornas fästpunkter som behövde bytas ut - ett betydligt mindre omfattande arbete än det som nu väntar.