Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stadsmissionen: Bostad först har bara vinnare

Vi är mycket positiva till att alliansen nu är beredd att införa Bostad först. Bostad först innebär ett mänskligare och värdigare synsätt på hur vi ska lösa utmaningen kring hemlöshet än bostadstrappan/palletten. Först en egen bostad, ett förstahandskontrakt på den vanliga bostadsmarknaden, sedan skräddarsydda stödinsatser för att man ska kunna ha kvar denna bostad.

Fördelarna med denna modell är stora, inte minst mänskliga, och en av de mest avgörande är att det finns vetenskapligt stöd för att Bostad först fungerar.

Vi skulle gärna vilja se och uppmana alla partier att sluta sig samman bakom Bostad först och under nästa mandatperiod påbörja övergången till detta synsätt i Västerås. Det krävs en helhjärtad insats från politiker och tjänstemän men också från oss alla andra i samhället. Bostadsföretagen behöver upplåta lägenheter till hemlösa, några få lägenheter i varje bostadsområde, omkringboende behöver stötta den/de nyinflyttade, frivilligorganisationerna engagera sig till det yttersta för att bistå. Inte minst de som får möjligheten till ett eget boende behöver anstränga sig för att inte skapa problem för grannar och ta vara på de möjligheter till stöd som finns i samhället.

Hemlösheten är inget naturligt inslag i vårt välfärdssamhälle utan ett tecken på att allt inte fungerar som det ska. Vi kan bättre! Låt oss tillsammans bidra till ett mänskligare Västerås där varje människa får känna sitt värde och sin tillhörighet!

David Sundén

Ronald Henriksson

Västerås Stadsmission

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel