Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staffan Anger (M): Fler i arbete med sänkt restaurangmoms

Nu har semestern börjat för flertalet svenskar. Restaurangupplevelser kan vara trevliga inslag i semester-planerna oavsett var i landet man tillbringar sin lediga tid.

Sverige har i dag dess-värre den högsta restaurangmomsen i EU, vilket hämmar tillväxten av nya jobb i restaurangbranschen. Momsen på mat som serveras på restaurang är mer än dubbelt så hög som på mat i livsmedelsaffären.

När ekonomin tillåter och välfärden är tryggad vill vi halvera restaurangmomsen från nuvarande 25 procent till 12. I dag har vi ett gränsdragningsproblem då det är stor prisskillnad att äta på restaurang och att köpa med sig mat. Denna skillnad försvinner när vi halverar restaurangmomsen och det är ett led i vår satsning att stärka arbetslinjen genom att skapa nya arbetstillfällen och på det sättet få fler i arbete.

På lång sikt beräknar regeringen att åtgärden skapar cirka 8 000 nya arbetstillfällen och det är försiktiga beräkningar. Uträkningar från Handelns utredningsinstitut (HUI) visar att momssänkningen ger cirka 15 000 nya arbetstillfällen.

Av dessa nya jobb för-utses huvuddelen gå till utlandsfödda, ungdomar och personer med låg utbildningsnivå – grupper som är hårt drabbade av utanförskapet och vilka är i stort behov av att komma in på arbetsmarknaden. Att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden och uppmuntra fler i arbete är en förutsättning för tryggad framtid och välfärd.

En sänkning av restaurangmomsen gör, likt rot- och rut-avdragen, svarta jobb till vita då incitamenten för skattefusk minskar, vilket skapar bättre konkurrensmöjligheter för de seriösa företagen. Det blir kvaliteten som skapar konkurrensfördelar framför skattefusk. De vita anställningarna ger trygga arbetsvillkor och tillgång till socialförsäkringssystemet.

Sverige har fortfarande bland den högsta ungdomsarbetslösheten i Europa. Att sänka restaurangmomsen är en av åtgärderna som kan råda bot på problemet. Många av de nya jobben som skapas kommer att gå till ungdomar och utlandsfödda. Den första anställningen är speciellt viktigt då den ger personer deras första referenser, kontakter och arbetslivserfarenhet.

Anställningen genererar likväl sociala förmåner i form av a-kassa och sjukpenning. Vårt arbete med att få fler i sysselsättning är inte bara en åtgärd som ska bidra till att öka tillväxten.

Det är också den långsiktigt bästa fördelningspolitiken. När fler arbetar och färre försörjer sig på bidrag minskar klyftorna i samhället och alla ges möjlighet att ta del av den tillväxt och välfärd som skapas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel