Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staffan Anger (M): Förlängning av Libyeninsatsen är logisk

I Sverige har vi en ambition att hjälpa andra. Det är rätt, nödvändigt och riktigt och när det gäller militära insatser stärker det även vår egen säkerhet.

I en allt mer globaliserad värld blir vi mer direkt påverkade av internationella konflikter. För att bidra till fred och säkerhet i Libyen krävs det att även Sverige har ett brett engagemang för att förändra och stabilisera situationen. Nu fort-sätter vi dels vår militära insats dels vårt humanitära stöd och vi är redo att bistå med ytterligare insatser för att möjliggöra en demokratisk utveckling i landet.

Utvecklingen i Libyen har lett till en humanitär kris för hundratusentals människor. Regimens våld mot civilbefolkningen har lett till flyktingströmmar som skapat en kritisk situation vid landets gränser.

Vi har även hört många rapporter om Gaddafis styrkors förskräckliga våld och övergrepp mot befolkningen.

Insatsen i Libyen görs på grundval av en FN-resolution som specificerat att insatsen först och främst görs för att skydda civil-befolkningen. Vi har en svensk tradition av att ställa upp på insatser som FN ber om och nu vidhåller vi denna tradition genom att ha kvar fem utav våra JAS 39 Gripenplan.

Gripenplanen får nu ett bredare spaningsuppdrag utöver att upprätthålla flygförbudet för Gaddafis militär. Uppdragets förlängning innebär att planen även ska sköta spaningsuppgifter för att skydda civila och upprätthålla förbud för att föra in vapen i landet, vilket ligger inom ramen för den internationella insats som FN:s säkerhetsråd beslutat om.

Dessutom ställer Sverige upp med en styrka som ska förhindra att vapen kommer fram sjövägen till Gaddafi. Vi ställer också upp med en stab som ska arbeta med information till libyerna.

Jag anser att en förlängning av insatserna i Libyen är logisk och ligger i linje med vår tradition att ställa upp på platser där civil-befolkningen utsätts för regimers våld.

Med våra insatser, militärt och humanitärt, visar vi att Sverige är en nation som har viljan och förmågan att ta ansvar inte bara när det gäller våra egna statliga finanser utan även vid påfrestande internationella situationer.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel