Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staffan Anger (M): Håll nere elnätsavgiften

Distribution av el genom våra elnätssystem är ett monopol där det är nödvändigt att styra prissättningen. Styrningen bör ske genom att sätta upp regler och se till att Energimarknadsinspektionen löpande kontrollerar att prissättningen i de olika bolagen följer de regler som satts upp.

Mälarenergi har prissatt sina distributionspriser baserat på kostnader de senaste åren och ligger under de gränser som satts upp för prishöjningar. De tre stora leverantörerna däremot Fortum, Vattenfall och Eon har tagit ut svängarna väl de senaste åren och deras höjningar ligger på drygt 30 procent med en enormt bra lönsamhet i verksamheten.

Energimarknadsinspektionen ska nu sätta upp de regler som skall gälla kommande år. De två parametrar man arbetar med är en procentuell avkastning på arbetande kapital där arbetande kapital är framräknat som nuvärdet av samtliga gjorda investeringar. Preliminära siffror har gett resultatet att prisökningarna fortsätter minst i samma takt som tidigare. Ett dyrt kalas för de boende i Sverige. Näringsministern har bett Energimarknadsinspektionen göra ett noggrant arbete så att prismekanismen blir så neutral som möjligt mellan producent och konsument.

Energimarknadsinspektionens kalkyler är av avgörande betydelse för att vi som bor i Sverige får en rimlig prisnivå då de tre stora bolagen alltid tar ut maximalt pris. Vi i Mälarenergis styrelse kommer att se till att prishöjningar inom detta segment ska vara marginella i framtiden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel