Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staffan Anger (M): Resan mot ett mer företagarvänligt Sverige har inletts

Allians för Sverige startade resan mot ett mer företagsvänligt land när vi fick förtroende att leda Sverige 2006.

Regeringen har bland annat tagit bort förmögenhetsskatten, sänkt bolagsskatten, förenklat 3:12-regler och halverat arbetsgivaravgifterna för personer under 26 och över 65 år.

Nu är det dags att ta ytterligare steg närmare ett ”företags-Sverige”. Förutom halverad restaurangmoms och förenklad expertskatt så finns några områden som jag verkligen tycker bör prioriteras för att stimulera företagandet.

Vi har i dag en bolagsskatt på 26,3 procent, vilket kan jämföras internationellt med världsgenomsnittet på 22,96 procent. Då Sverige i ekonomiska orostider tack vare regeringen har stabila och trygga finanser bör vi prioritera en sänkning av bolags-skatten. Det ökar vår internationella konkurrenskraft och skapar nya arbets-tillfällen eftersom det blir mer förmånligt att investera i svenska företag och svenska jobb, vilket i sin tur minskar utanförskapet.

Sänkt bolagsskatt gör tillsammans med sänkta arbetsgivaravgifter det mer lönsamt att driva företag och investera i framtiden. Jag är medveten om att sänkningar av arbets-givaravgifterna är kostsamma, men över-tygad om att en avgiftssänkning genererar många nya arbetstillfällen eftersom det blir billigare för företagen att anställa.

Mitt förslag är därför att alla företag med färre än 50 anställda ska få sänkta arbets-givaravgifter med 3-5 procent. Det är främst hos dessa mindre företag som kostnaden för att expandera med hjälp av nya medarbetare kan anses hämmande. Jag vill att vi mot-verkar detta och uppmuntrar till att anställa fler för att skapa nya arbetstillfällen.

De jobbskatteavdrag som regeringen har genomfört riktar sig i första hand till lön-tagarna eftersom det blir mer lönsamt att arbeta. En löntagare med en inkomst på 25 000 kronor får cirka 1 500 kronor mer i månaden att leva på. Jag tycker att det är viktigt att vi fortsätter arbeta för ett femte jobbskatteavdrag eftersom det uppmuntrar till fler i arbete samt gör det mer lönsamt att gå från bidragsberoende till arbete.

En förutsättning för att företagande ska fungerar är att vi har en god infrastruktur, dels vad gäller vägar och dels järnvägar. För att klara den internationella konkurrensen måste vi se till att pendling till och från arbeten fungerar men även att företagens transporter fungerar som de ska.

Regeringen gör historiska satsningar på infrastrukturen och jag hoppas att det inte dröjer allt för länge innan vi får se resultaten av dessa satsningar för att underlätta resan till ett företagarland.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel