Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staffan Anger (M): Sverige står starkt

Sverige blickar med tillförsikt ut över framtidens horisont. Men ibland kan man höra osanningar i debatten som att ”Alliansen har misskött Sveriges ekonomi”. Sanningen är den att Anders Borg och regeringsalliansen har sett till att Sverige är bland de mest välskötta hushållen i hela världen just nu.

Ekonomi kan vara väldigt komplicerat, men ibland kan det också vara väldigt enkelt. Lika enkelt som det till exempel framställs i tv-programmet Lyxfällan. En stat har precis som en familj inkomster och utgifter. Om inkomsterna är mindre än utgifterna måste man antingen spara in på någonting i budgeten, eller så måste man låna pengar för att ha råd med det man vill ha eller göra. Och om man har stora lån kan det vara klokt att försöka sälja ägodelar för att på så sätt minska skulden och därmed räntekostnaderna. Detta är precis vad regeringen har gjort.

Under den gångna mandatperioden sålde regeringen bland annat Vasakronan och Vin Sprit. Dessa försäljningar inbringade cirka 100 miljarder kronor till statskassan – pengar som användes för att amortera på statsskulden som i dag är 1 072 miljarder. Man kan jämföra detta med 2005, då statsskulden var 1 308 miljarder. Tack vare att regeringen är ekonomiskt kompetent och ansvarsfull har Sveriges ekonomi klarat sig mycket bra under finanskrisen. Låt mig påminna er om hur det ser ut i några andra länder i vår omvärld:

Portugal Italien Grekland Spanien Irland USA Storbritannien Statsskuld 76,8 115,8 115,1 53,2 64,0 86,1 68,1 Budgetunderskott -9,3 -5,3 -13,6 -11,1 -14,4 -13 -11,4

Siffrorna anger procent av BNP. Källa: Eurostat

När EMU inrättades byggde det bland annat på en överenskommelse mellan medlemsländerna om att sträva efter sunda offentliga finanser. Detta skulle uppnås genom att minska underskotten och skuldsättningarna. Därmed finns det nu ett krav att länderna inte får ha mer än 60 procent av sin BNP i statsskuld. Ländernas budgetunderskott får heller inte uppgå till mer än 3 procent av BNP. Dessa krav kan uppenbarligen vissa länder inte möta, och i praktiken innebär det att dessa nationer tvingas till nedskärningar av de offentliga utgifterna och förmodligen också till skattehöjningar. Enligt EU-kommissionen var det endast sex länder som klarade kraven i den så kallade Stabilitets- och tillväxtpakten förra året. Sverige var ett av dem.

Hur ser då Sveriges siffror ut? Jo, 2009 var vår statsskuld i procent av BNP 42,3. Och vårt budgetunderskott i procent av BNP var -0,9. I skenet av dessa siffror framstår det nästan som skrattretande hur oppositionen målade upp scenariot under valrörelsen. Vi har idag i Sverige en av Europas och världens bästa ekonomier. Vi har en statsskuld som vi långsamt men säkert håller på att beta av. Vi har ett mycket blygsamt budgettunderskott, som snart förväntas vända till positiva siffror.

Kort sagt: Vi har vårt hus i ordning. Precis som människor lär sig i det nämnda tv-programmet har vi numera sett till att Sverige har koll på både budgettavlan, räntorna och krediterna. Dessutom ser vi genom överskottsmålet på 1 procent till att spara inför kommande oroshärdar, och vi säljer ägodelar (ägande i statliga bolag) för att på så sätt kunna minska vår totala skuld och därigenom våra räntor. De företag som regeringen vill minska eller helt sälja statens andelar i under denna mandatperiod är Nordea, Telia Sonera och SBAB.

Det hela är enkel matematik. Varje land fungerar ungefär som ett hushåll, och om man ser till att sköta ekonomin så har man råd med en starkare budget.

Så, oppositionen: Alliansen sköter Sveriges ekonomi exemplariskt; och vid havets slut väntar nya och spännande horisonter.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel