Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staffan Anger (M): Vi kämpar mot långtidsarbetslöshet

Jobb- och utvecklingsgarantin är ett viktigt verktyg för att råda bot på problemet att få långtidsarbetslösa att komma i arbete.

 För att vi ska nå vårt mål full sysselsättning måste vi erbjuda flera vägar tillbaka till arbete för dem som i dag står långt från arbetsmarknaden.

Sysselsättningsfasen, även kallad fas 3, är en mycket omdebatterad åtgärd. Den vänder sig till personer som i genomsnitt varit arbets-lösa i sju år och syftar till att erbjuda deltagarna ett meningsfullt arbete samtidigt som deras jobb-sökande ska fortgå.

Arbetsförmedlingens aktuella utvärdering av fas 3 visar att hela åtta av tio deltagare anser att de har meningsfulla uppgifter och tre av fyra deltagare är nöjda med sin placering.

Däremot måste kontakten mellan Arbetsförmedlingen och deltagaren förbättras så att uppföljning och aktivt jobbsökande kommer i fokus. Här har Arbetsförmedlingen ett stort ansvar.

Det innefattar även att fortsätta kontrollera anordnarna för sysselsättningen så att inte deltagarna hamnar i händerna på oseriösa arbetsgivare.

Det senaste året har antalet långtidsarbetslösa minskat med 19 000 personer och 2010 tillhörde Sverige ett av de länder som hade lägst andel långtidsarbets-lösa av arbetskraften i EU.

Vi fortsätter vårt politiska arbete med aktiva handlingar framför passiva i strävan efter att uppnå full sysselsättning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel