Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staffan Anger (M): Vi måste fortsätta främja den ideella verksamheten genom avdragsrätt och momsundantag

Sverige har i dag flera hundratusentals personer som engagerar sig ideellt. Föreningslivet är och har länge varit en mycket central del av vårt samhälle och engagerar frivilliga insatser i kultur- och idrottsföreningar samt inom socialt arbete. Under den gångna våren har EU-kommissionen meddelat att den inte accepterar den momsfrihet Sverige har för ideella föreningar med en omsättning under en miljon kronor. Anledningen är att EU-kommissionen anser att vi har för generösa regler gentemot den typa av verksamhet.

Regeringen, med finansminister Anders Borg i spetsen, arbetar aktivt för att bibehålla nuvarande regler. Exempelvis ska inte den ideella verksamheten drabbas ekonomiskt om obligatorisk moms införs på lokaler. Uthyrning till ideell verksamhet kommer även i fortsättningen undantas från moms eller gottgöras på annat sätt.

För att utveckla sektorn föreslår regeringen att privatpersoner ska få en skattereduktion när de ger gåvor till ideell verksamhet. Mottagaren ska godkännas av Skatteverket och de som ska kunna godtas är ideella föreningar, allmännyttiga stiftelser och registrerade trossamfund som antingen har som uttalat ändamål eller ambition att bedriva hjälpverksamhet eller främja vetenskaplig forskning. Gåvorna ska uppgå till minst 200 kronor per tillfälle och sammanlagt minst 2 000 kronor per beskattningsår. Maximal reduktion är 1 500 kronor per person och år. Dessa nya bestämmelser ska genomföras när välfärden är säkrad och ekonomin tillåter och allt tyder på att det nya regelverket kommer att träda i kraft redan i januari 2012.

Sverige är ett av få länder som inte erbjuder denna avdragsrätt vilket kan anses hämma utvecklingen av vår ideella verksamhet. Det finns en stor vilja från privatpersoner att stödja verksamheter som bygger på oegennyttiga intressen och som inte har de optimala förutsättningarna. Jag märker tydligt utifrån min roll som styrelseledamot i Rocklunda Sport Event att det finns ett brinnande engagemang hos människor inom den ideella sektorn som inte är grundat i ekonomisk vinning då det sällan utgår någon ekonomisk ersättning för uppdragen. Det är även påtagligt hur ekonomiskt pressade ideella organisationer är i dag och vi politiker måste fortsätta arbetet för sektorn och inte motarbeta den.

Det är viktigt att vi fortsätter värna den ideella verksamheten och arbetar för att den ska ha bra förutsättningar. Vi riskerar annars att duktiga och drivande personer enbart föredrar uppdrag med ekonomisk kompensation framför ideella uppdrag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel