Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staffan Braw vill hjälpa företagen att hjälpa för att göra världen lite bättre

Staffan Braw använder sin kreativitet och entreprenörsanda för att göra världen lite bättre. Genom den nystartade sajten företagsvolontärerna.se vill han visa hur företagen kan bidra till välgörenhet på ett enkelt sätt.

Staffan Braw är nominerad till Västerås Vardagshjälte.

– Jag känner mig väldigt tacksam och stolt över nomineringen, så klart. Fast egentligen är en vardagshjälte för mig den som ger sig ut på sjön och räddar någon annan med fara för sitt eget liv.

Staffan har varit företagare i 35 år och har anordnat välgörenhetsprojekt långt tidigare. Arrangemanget Disco-disco för snart tio år sedan är ett exempel där en miljon kronor samlades in.

De så kallade matvandringarna är en annan, nyare modell av välgörenhet. Matvandringar som företeelse är vanligt förekommande i storstäderna. Staffan har i vår startat matvandringar i Västerås, men skillnaden här är att 100 procent av deltagarnas pengar skänks till Stadsmissionen istället för att betala de restauranger man besöker.

– Det kan vara ett sätt att ha after work på. Man går till ett antal restauranger, och smakar en bit mat hos varje. Restaurangerna bidrar till välgörenhet, och får istället marknadsföring.

Det blir en vinn-vinn-situation.

Ett antal matvandringar har redan genomförts och flera kommer till hösten. Matvandringar kan bytas ut mot kulturevenemang, sportevenemang eller en rundvandring till olika gym enligt Staffans modell på sajten bra-aw.se.

På företagsvolontärerna.se, sajten som är under uppbyggnad, ska företag kunna hitta andra projekt att delta i.

– Min uppfattning är att företag ofta vill hjälpa till, men man vet inte alltid hur. Här vill jag bidra, säger Staffan.

Han berättar om ett pågående projekt där välgörenhet sker i arbetstimmar och material snarare än i skänkta pengar.

– Unga Örnar har kolloverksamhet för Västeråsbarn på Björnöborg under sommaren.

De har en fantastisk byggnad därute men färgen flagnar. Det stora huset är i stort behov av att rustas upp på utsidan. Jag och Öbergs Färg har dragit igång ett projekt, där Öbergs Färg tar hjälp av sina företagskontakter så att huset kan målas.

På så sätt kan fler Västeråsbarn få glädje av sommarvistelserna på kollo även i framtiden.

Staffan citerar de gamla grekiska filosoferna, som menar att meningen med livet är att lämna något bra efter sig, att helt enkelt bidra till något bestående.

– Jag tror att människan har det i sig, viljan att göra något gott.

Mer om Staffan Braw

► Ålder: 56 år.

► Familj: Hustru, två utflugna döttrar.

► Egenskaper: Kreativ, affärsmässig, är mer ”starter” än ”förvaltare”.

► Tidigare: En av grundarna till Care of Haus, en av landets ledande kommunikationsbyråer. Lämnade företaget vid årsskiftet.

► Nu: Tar uppdrag som bland annat coach, konsult, föreläsare och styrelseledamot under egen flagg på halvtid. Den andra halvan vill han ägna åt företagsvolontärerna.se

► Framtiden: En dröm, en ouppnåelig sådan, är en värld där ingen välgörenhet behövs.

► Motivering till nomineringen Västerås vardagshjälte 2017: Han är en framgångsrik företagare och en stor Västeråsprofil. Men han nöjer sig inte bara med egna framgångar – han ger tillbaka till samhället också. Somliga minns honom från Disco-disco, där han stod i dj-båset och intäkterna gick till välgörenhet. Nu har han en mängd nya projekt på gång där välgörenheten står i fokus. Hans nätverk där civilsamhället, med stöd från det offentliga, möter näringslivet med idéer, kompetenser och projekt samlar in pengar till viktiga samhällsprojekt.

Här är de nominerade till Västerås vardagshjälte 2017:

Cicilia Sedvall: Ring 021-19 90 10 och tryck 1

Nils-Erik Hjelmer: Ring021-19 90 10 och tryck 2

Staffan Braw: Ring 021-19 90 10 och tryck 3

Tre sätt att rösta

► Ring 021-19 90 10 (med knapptelefon) och följ instruktionerna i telefonen.

► Skicka ett vykort eller brev till VLT ”Vardagshjälte”, Box 3, 721 03 Västerås.

► Mejla till [email protected]

Läs också:

Rösta du fram Västerås vardagshjälte 2017 – så här gör du

Hon gör skillnad – engagerade hela Västerås att hjälpa flyktingar

Nils-Erik Hjelmer håller Mälarisen öppen