Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staffan Jansson (S): Dyr brandkår för små kommuner

Varför ska räddnings-tjänsten finansieras orättvist?

Mälardalens brand- och räddningsförbund är ett kommunalförbund som bildades 2001 genom ett samgående av Västerås och Surahammars räddningstjänster. 2004 tillkom Hallstahammar. I förbundsordningen reglerade man att de tre kommunerna skulle gå in med respektive kostnad för sin egen räddningstjänst till det nu gemensamma förbundet. Och så har det förblivit i tio år.

Problemet med denna modell är att den nu blivit orättvis. De mindre kommunerna betalar en större del per invånare än vad Västerås gör. I Surahammar betalar varje invånare runt 200 kronor mer för räddningstjänsten än vad en invånare gör i Västerås, trots att man får tillgång till samma kvalitet och samma skydd för medborgarna.

Detta har fått de mindre kommunerna att reagera. Därför har vi i förbundet lagt fram ett förslag på att revidera förbundsordningen så att kostnaden för räddningstjänsten ska vara i direkt proportion till befolkningsmängden i respektive kommun, det blir en jämn och rättvis kostnadsfördelning.

Detta har Moderaterna i Västerås satt sig emot. Man tycker det är rimligt att en Surahammarsbo betalar mer än vad en västeråsare gör. Man baserar sina argument på att vidmakthålla det avtal man gick in i förbundet med och att man ska likna det med någon form av bolag.

Jag ställer frågan till Lise-Lott Johansson (M) i Surahammar, tillika ledamot i Mälardalens brand och räddningsförbund: Anser även ni moderater i Sura att det är skäligt att ni betalar en högre avgift för samma tjänst än vad Västerås gör?

Om inte, hur ställer ni er då till partikamraterna i Västerås och Elisabeth Unells nej till en reviderad förbundsordning.

Mitt förslag skulle innebära en succesiv utjämning av medborgarkostnaden till och med 2015.

Jag anser att det är ohederligt och oskäligt att Västerås ska betala en mindre del till MBR om man ser till proportionalitetsprincipen. Det rätta och riktiga vore om kostnaden för räddningstjänsten för-delas solidariskt och rättvist baserat på det faktiska befolkningsunderlaget i förbundets ansvarsområde.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel