Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staffan Jansson (S): En god arbetsgivare ger mer än bara löneökningar

Det vore klädsamt av folkpartiets företrädare att ikläda sig ett visst mått av ödmjukhet. Som före detta ordförande för arbetsgivardelegationen vet Bengt-Åke Nilsson (FP) precis som jag att uppdraget handlar om att ta ett helhetsansvar för samtliga personalgrupper i stadens verksamhet.

Sanningen är den att det inte tillfördes en enda extra krona för utveckling av lärarlönerna förra mandatperioden och att det dessutom var så att de kommunala nämnderna inte kompenserades fullt ut för löne- och prisutveckling. Det var således en dold besparing i kommunens verksamheter.

Det är också först nu, som av en händelse, när Folkpartiet åter är i opposition som frågan har hamnat överst på dagordningen. Hur kan det komma sig? Detta beror naturligtvis på att det är komplicerat med lön-politik och att det tar tid att rätta till något som länge tillåtits släpa efter jämfört med liknande städer. Till detta ska tilläggas att kommuner har begränsade resurser.

Kommunalskatt och stadsbidrag är kommunens främsta inkomstkällor. Här försvårade Folkpartiet självt möjligheten att öka lönerna genom att sänka kommunskatten med motsvarande 80 miljoner kronor under förra mandatperioden.

Att höja en grupps relativa lönenivå i förhållande till andra grupper är inte enkelt. Det kan ske på tre sätt; 1) genom produktivitetsförbättringar, men på välfärdsområdet är detta inte så enkelt att åstadkomma. 2) Det kan ske genom att andra grupper får stå tillbaka i löner; till exempel undersköterskor och socialsekreterare. 3) Det kan också ske genom att mer resurser tillförs. En extra satsning på 15 miljoner till höjning av lärarlöner finns i budget 2012.

Här skulle skolministern och Folkpartiledaren Jan Björklund kunna hjälpa kommunerna genom att höja statsbidragen så att vi lokalt kan försvara och stärka de offentliganställdas reallöner och därigenom indirekt bidra till stärkta löner för lärargruppen. Även här är tonen hög från Folkpartiets företrädare men föga görs i realiteten.

Lärarförbundets egen undersökning visar att kommuner styrda av Folkpartiet ligger bland dem som har lägst löneökningar under 2010, tvärt emot den folkpartistiska retoriken. Detta tyder möjligtvis på en lite väl hög svansföring från lokala folkpartister i frågan.

Vi rödgröna ser att en god utveckling för, och fler satsningar på våra anställda, är mer än endast löneökningar. Vidareutveckling, satsningar på kontinuerlig kompetens-utveckling, god arbetsmiljö och rätt till heltidstjänster menar vi också är en viktig drivkraft för att vara en attraktiv arbets-givare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel