Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staffan Jansson (S): Hur förankrat är FP:s utspel?

I en debattartikel häromdagen beskrev jag lärarnas negativa löneutveckling de senaste 15 åren i jämförelse med distriktsläkarens.

Enligt min uppfattning spelar skattepolitiken en central roll när det gäller att skapa nödvändiga resurser för läraryrket och dess framtid. I det sammanhanget beskrev jag i mitt tidigare inlägg att 50 procent av en kommuns kostnader kan relateras till skolsystemet.

Hur kan Alliansen sitta och utlova att det finns pengar i kassan avsatta för lönehöjningar till lärarna samtidigt som man avser att sänka ersättningen till kommunerna för 2011 med 12 miljarder kronor? Det motsvarar minst 150 tjänster i Västerås kommun, där det också utlovas en oförändrad kommunalskatt.

Dessutom utfäster Alliansen ytter-ligare skattesänkningar under nästa mandatperiod på 100 miljarder kronor.

Även i min vildaste fantasi har jag svårt att förstå hur de ska få denna ekvation att gå ihop. Man verkar ha en outtömlig kista med guld att gräva ur. Här kan man verkligen använda deras stora ord som häpnadsväckande och bristande trovärdighet.

Vi Socialdemokrater har ett kommunalt budgetförslag som inrymmer en lönekompensation för 2011. Vi utlovar också en nationell skattepolitik som inte kommer att urholka kommunernas möjlighet till en fortsatt stark offentlig verksamhet.

Jag vill att utbildning skall löna sig och jag vill att läraryrket får en konkurrenskraftig löneutveckling i likhet med andra yrkesgrupper som till exempel distriktsläkarens.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel