Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staffan Jansson (S): Satsa på lärarna

Annons

All utbildning som bedrivs är av största betydelse för hur Sverige skall klara av att hävda sig i konkurrensen internationellt. Det är säkert alla partier helt överens om.

Under 1960-, 70- och 80-talet reformerades skolan med krav på bland annat allas rätt till en god utbildning. Socialdemokratin spelade här en tung roll vid förverkligandet av den offentligt finansierade skolan med en obligatorisk nioårig grundskola, allmän gymnasieskola och kraftigt utbyggd högskola.

Alliansens paradfrågor handlar i dag om små cykelställsfrågor och vilka kläder skall man ha rätt att bära. När barnen ska få betyg och att föräldrar till olydiga barn ska tvingas till skolan,

Jag kunde i våras också konstatera att äldre lärare som fyllt 60 år på tre grundskolor i Västerås enbart skulle erbjudas vikarietjänster till höstterminen. En alldeles bedrövlig politik som knappast lockar de yngre till att satsa på läraryrket.

Nej, vi borde i stället koncentrera resurserna på är hur vi skall kunna behålla och rekrytera kompetenta lärare med satsningar på fortbildningsresurser och teknisk utrustning och rätta löner. Det är viktigt att man tydligare än i dag utvärderar lärarnas arbetssituation med inriktning på att jobbet skall motsvara lärarutbildningarna och här även beskriva tänkbara karriärvägar och löneutveckling genom en tydlig fortbildningsplan.

Jag har gjort en lönejämförelse vad gäller offentliga lärare och läkare och då använt mig av kommun och landstingsförbundets statistik. (Se bifogade faktaruta)

Under de i jämförelsen aktuella åren har alltså läraryrket avsevärt tagit stryk

gentemot läkarna. En slutsats är att krafttag måste till för att säkerställa läraryrkets ställning inför framtiden. Vad händer annars med kvaliteten och nyrekrytering till yrket?

Skatteinkomsterna från västeråsarna är av avgörande betydelse för lärarnas möjligheter till en konkurrenskraftig löneutveckling.

I det sammanhanget är det viktigt att notera att 50 procent av de kommunala skatteinkomsterna kan knytas till vårt lokala skolsystem.

I motsats till Alliansens skattesänkarpolitik prioriterar vi Socialdemokrater att skapa rätta förutsättningar att klara av skolans utmaningar med hjälp av bland annat en solidarisk och rättvis skattepolitik

Skolan blir vad vi gemensamt gör den till och det är lärarna som sitter på kunskapen om hur innehållet skall organiseras för att uppnå de bästa kunskapsresultaten hos barnen.

Lärarna är skolans framtid.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel