Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stal djur för att protestera

Sex personer från den veganförespråkande aktionsgruppen Tomma burar ställdes inför rätta för stöld. På åskådarplats var det fullsatt.

Annons

På plats i Västmanlands tingsrätt under fredagen fanns även grisuppfödarna Sören Johansson och Pia Söderström från Persbo gård utanför Ransta som blev bestulna på två grisar i augusti.

– Det är obehagligt att vissa tar sig friheter. Vi föder upp grisarna på ett bra sätt och står för det vi gör, säger Pia Söderström.

– Nu har vi ändrat bevakningen på gården. Men jag vill inte säga hur, säger Sören Johansson.

Under förhandlingen berättade Pia Söderström att hon blev arg och ledsen av tilltaget och att det är synd om de två grisarna, vilket fick flera åhörare att skratta till.

Sara Andersson, en av de åtalade, menade att de ville påvisa det felaktiga med att människor håller djur fångna för sin egen skull.

– Djuren är levande och kännande precis som vi och vill leva för sin egen skull, sa hon.

Under hösten har även åtta höns samt en lax stulits av samma anledning. Samtliga åtalade erkänner gärningarna men bestrider brott.

De anser alltså att det de gjort inte är brottsligt.

– Det är bra att vi får ut vårt budskap i flera sammanhang, att vi pratar om det och att det prövas rättsligt, säger en annan åtalad, Ramin Winroth.

Tror du på friande dom?

– Nej.