Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stal från äldre på hem

Polisen tror sig kunna klara upp ett flertal stölder från äldre på olika äldreboende i Västerås. Två vikarier inom äldreomsorgen misstänks.

Under den senaste tiden har både boende och anhöriga till boende på flera äldreboende i Västerås polisanmält att smycken och kontanter försvunnit.

Ofta kan fall av misstänkta stölder från äldre på äldreboenden vara svårutredda eftersom både personal och anhöriga kan tro att den drabbade börjat få svårt med minnet, och i själva verket själv förlagt smycket eller använt pengarna till något som senare inte fastnat i minnet.

Men polisen har utrett de försvunna smyckena noga, och det visade sig att flera vigselringar som graverats med namn och datum lämnats in hos pantbanker av de två nu misstänkta vikarierna.

Polisen har konfronterat de båda med misstankarna. Den ena nekar, den andra säger sig inte minnas. Polisen tror att de smycken som återfunnits bara är ett litet antal av de smycken som försvunnit; smycken kan ha sålts via auktioner eller på annat sätt och inte tagit vägen via pantbanken där varje låntagare måste legitimera sig noga.

Polisen tror också att flera stölder kan ha skett oupptäckta eller avfärdats som glömska hos den åldrige bestulna.

De båda kvinnorna har varit frihetsberövade som anhållna under en del av utredningen, men har försatts på fri fot eftersom åklagaren inte anser att de kan försvåra utredningen om de finns på fri fot.

Misstankarna är fortsatt starka och utredningen pågår. Under alla omständigheter misstänks de för att ha hanterat stöldgods eftersom de lämnat in uppenbart stulna guldföremål till pantbanker. De två arbetar inte längre inom äldreomsorgen.